Logga in
Betyg på samtliga spelare i Hästen - de få... Hockeybloggen Hockeybloggen
Vädersponsor:

Stefan Carlsson (V)

Majoritetsprincipen

"Kan man bilda majoritet för sin politik i riksdagen då måste man inte ra hänsyn till partiet som har 20 procent" orden är Jimmie Åkessons i dagens DN. Han hänvisar till majoritetspricipen. Nej, om några vill rasera Sverige och göra landet osäkert för många men de flesta inte vill det. Då tycker jag att vi inte gör det. En röst på vänsterpartiet är det säkraste sättet att låta Jimmie och hans grabbar få så lite inflytande som möjligt.

Risk att spara på skolan

I onsdags klubbades kommunens budget för 2019 i Finspång.. En stram budget med besparingskrav på verksamheterna. I tuffa ekonomiska tider måste man våga att prioritera. De styrandes budget som också klubbades igenom har tagits fram med hjälp av osthyveln. Vänsterpartiet har dtt annat förslag. Vi vill inte att skolan ska spara ännu mera. I vårt förslag prioriteras skolan så att de slipper ytterligare åtstramningar för nästa år. Det är viktigt i en tid när resultaten pekar uppåt. Skolan är redan nu mycket hårt ansträngd ekonomiskt och att dra ner ytterligare riskerar de framgångar i resultat som vi nu ser. Synd att de styrande S, C och Kd inte ser dessa risker. I vårt förslag hade vi också med en satsning på de med låga inkomster i kommunen, oftast kvinnor, men någon låglönesatsning blev det inte heller med den klubbade budgeten.

Resultaten i skolorna i Finspång pekar uppåt

Vid det senaste kommunstyrelsemötet presenterades resultaten från vårterminen 2018 i grundskolan.

Behörigheten till gymnasiets yrkes- och högskoleförberedande program har ökat från 2017 med ca 10 procentenheter till 82%

Meritvärdet i år 9 har ökat i snitt från 210 till 217.

Betyg i alla ämnen har ökat från 61% till 74%.

 

Jämförelsen är mellan olika årskullar men resultatet är klart bättre år 2018 än föregående år.

Tänderna - en del av kroppen.

Vänsterpartiet föreslår en reform där kostnader för tandvård över 2 000 kronor fullt ut subventioneras. Detta gäller de kostnader den enskilde har under en tolvmånadersperiod. Förslaget innebär ett att nuvarande system där staten subventionerar 50 procent på kostnader mellan 3 000 och 15000 kronor och 85 procent från 15 000 kronor och uppåt avskaffas. Tandvårdsbidraget påverkas inte av förslaget.

De ekonomiska klyftorna präglar Sverige. Hundratusentals svenskar går inte till tandläkaren fast de behöver det. För den som ändå inte har råd med behandlingen blir det mindre meningsfullt att över huvud taget undersöka tänderna. Enligt PRO har 13 procent av pensionärerna avstått från tandläkarbesök under det senaste året trots att de haft problem med tänderna. Bland pensionärerna med de lägsta inkomsterna var det nästan en fjärdedel som inte gick till tandläkaren. Men problemet finns bland personer i alla åldrar. Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller helt avstår från tandläkarbesök.

Vänsterpartiets utgångspunkt är att alla ska ha råd med friska tänder. Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkaren. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst. Det är dags för nästa stora sociala reform – ett högkostnadsskydd i tandvården.

 

Med detta förslag tas stora steg mot Vänsterpartiets mål om att tänderna på riktigt ska anses som en del av kroppen och därför omfattas av högkostnadsskydd. Vårt svar på ett Sverige där toppen drar ifrån, och där många lämnas efter, är en politik för ekonomisk jämlikhet. Stora klyftor är dåligt för ett lands utveckling. Och tvärt om. Jämlika samhällen presterar bättre. Folk mår bättre. Vi vill att Sverige åter igen ska bli världens mest jämlika samhälle, ett samhälle där tänder och god munhälsa inte längre en klassfråga.

En eloge till S och M i Finspång

Hur tänker S och M på riksplanet? Vill de på allvar riskera att stöta bort en stor majoritet av sina väljare för att försöka ta röster från SD? En stor majoritet av svenska folket tycker inte att det är något stort problem med att Sverige tar emot flyktingar, tvärtom. Det är andra frågor som engagerar dessa väljare som exempelvis vård, skola, omsorg, ökad främlingsfientlighet, miljöförstöring, terrorism osv. För att locka till sig Sd-väljare så är retoriken idag från M och S snarlik den sverigedemokratiska. Förslag kommer i samma anda. Nu när vi har ett mycket begränsat mottagande av flyktingar. Vill de på allvar locka väljare bör de komma med förslag på hur vård, skola och omsorg ska bli bättre. Hur bygger vi ett gott samhälle? Här ger S och M inte många svar idag. Jag är dock mycket glad åt att socialdemokraterna och moderaterna lokalt i Finspång inte har hängett sig åt denna populism att försöka härma Sd. En eloge till S och M i Finspång.

Stefan Carlsson företräder Vänsterpartiet i Finspång. Besök gärna vänsterpartiets hemsida; http://finspang.vansterpartiet.se/

Sportbloggar