BADRUM
1.
Gamla glasflaskor ger glans till badrummet
Plast kan vara det mest ocharmiga material som finns i våra hem, så varför inte återanvända glasflaskorna som står och dammar längst in i köksskåpet? Dina skönhetsrutiner blir 100 resor roligare om shampoo, tops och badsalt förvaras i vackra glasbehållare som andas patina.

 

2. Ställ dina toalettartiklar på en lyxig bricka
Handen på hjärtat – hur ofta serverar du egentligen kaffe på brickorna du ärvde från farmors bror? Låt dem lämna köket och skäm istället bort din inre aristokrat genom att använda dem som badrumsdekoration. Resultat: ditt badrum ser ut att höra hemma i ett sofistikerat hushåll i 1920-talets England, istället för i en opersonlig IKEA-katalog.

 

3. Flytta in utestegen till badrummet
Brist på naturliga inslag som skapar balans i badrummet är ett vanligt inredningsdilemma. Ofta dominerar vatten, stål och “kliniska” material – så en ranglig trästege som du ändå aldrig använder kan vara precis den boost ditt badrum behöver nu i vår. Här nyttjas stegen som en handdukshållare. En annan smart idé är att hänga förvaringskorgar på var och en av pinnarna.

 

VARDAGSRUM

1. “Less is more”
Vardagsrummet har blivit en mötesplats för hemmets prydnader, konstverk, foton och kuddar. Men med så mycket detaljer blir det svårt att hitta en fokuspunkt. Så varför inte ta tillfället i akt i vår och satsa på en mer minimalistisk stil, där även små detaljer kommer till sin rätta? Sparsamt inredda vardagsrum är enklare att städa och känns mindre stressiga än rum som kryllar av saker.

 

2. Skapa variation i vardagsrummets bokhylla
Har du en snygg bokhylla som döljs av ett berg med böcker? Och ännu inte hittat den ultimata platsen för Brasilien-souveniren? Behåll de böcker du verkligen vill läsa och visa upp, och fyll resten av bokhyllan med tjusiga detaljer som lyfter vardagsrummets inredning helt gratis.

 

3. Mattor i lager i vardagsrummet
Ett sätt att få ett mer dynamiskt – och samtidigt mysigare – vardagsrum är att lägga en matta ovanpå en annan. Blanda gärna texturer, mönster och former! Det gör heller inget om du satsar på en halvsliten matta som legat i förrådet i sex år. Det förstärker bara kontrasterna.

 

KÖK

1. Locka fram det ursprungliga köksbordet
En möbel behöver inte se ny ut för att intrycket ska bli nytt och fräscht. Ett bra tips är att till exempel skrapa fram köksbordets originalfärg för att ge mer karaktär till köket.

 

2. Damma av alla ytor i köket
Det kan låta trivialt, men att damma och torka av hela köket (ja, även ovansidan av skåp och ljusarmaturer) är ett toppensätt att få ett vårfräscht kök på nolltid. Förvisa resten av familjen till vardagsrummet medan du går loss med dammvippan, eller damma helt enkelt av en yta var. Tips: en trasa av mikrofiber kan vara en bra investering för ändamålet.

 

3. Pryd köket med växter från andra rum
Ibland är den simplaste lösningen det som får störst effekt för rummets atmosfär. Såväl interiören som växterna själva mår bra om du då och då flyttar dina krukor till en ny miljö. Se dock till att växterna får tillräckligt med ljus; en planta som trivts med att bada i sol i vardagsrummet kommer inte uppskatta att du placerar den i kökets mörkaste hörn.

 

SOVRUM

1. Sätt upp foton på väggen
Om ditt sovrum saknar wow-faktor och bankkontot ekar tomt efter julens inköp behöver du som tur är inte vandra längre än till närmaste fotoalbum eller modemagasin. Bilder på väggarna förhöjer praktiskt taget alla sovrum. Det är heller inte ett nödvändigt ont att investera i dyra ramar, då just foton gör sig bra i mer ostrukturerade former, som på bilden.

 

2. Rensa garderoben
Det är inte konstigt att våren blivit synonym med en gallring av garderoben. Få saker känns lika tillfredsställande som att bli av med plagg som inte sett dagsljus sedan hedenhös, och att frigöra förvaringsyta på samma gång. Enligt Feng Shui bidrar oreda dessutom med negativ energi till rummet, så du kommer garanterat sova lättare efter garderobsrensningen.

 

3. Möblera om
Glöm nya möbler och tapeter – inget förnyar såsom en hederlig ommöblering av sovrummet. Och den stora fördelen är såklart att du slipper gräva ett hål i plånboken, men ändå får ett rum som ser sprillans nytt ut. Tänk utanför lådan när du möblerar om: det må hända att byrån alltid stått längs ena sidan, men du kommer se möblerna i nytt ljus om vågar dig på kreativa inredningslösningar.