Snyggkuddar i hotellstil

Både Josephine Blix från nya företaget Midnatt och Denize da Silva på Stylingbolagettror att vi kanske rör oss bort från de senaste årens skrynkliga sängkläder.“De senaste åren har verkligen dominerats av den perfekt obäddade sängen med skrynkligt linne och bohemigt fluffiga täcken. Men vid sidan om detta ser vi hur allt fler välbäddade sängar a la lyxhotell hittar in i de stilmedvetnas Pinterestflöden,” säger Josephine Blix på Midnatt. “Större ’bäddkuddar’ blir allt populärare att blanda in för att få till den där lyxiga känslan. En sorts sängklädesvärldens ’lager på lager’. 50x90cm-kuddar har gått och blivit riktiga favoriter hos oss. Bästa läskudden och bästa snyggkudden i ett! Jag vill även slå ett slag för färgade underlakan som gör så himla mycket för helheten,” fortsätter Josephine.

Stockholmsbaserade Stylingbolaget håller med. “Trenden i sovrum går från obäddat och stökigt till något som är mitt emellan. Överkast är ett måste men blanda också gärna ett stramt överkast i sammet med till exempel linnelakan och många kuddar. Överlag så är det viktigt med en röd tråd i hemmet så att samtliga rum hänger ihop”, menar Denize da Silva.

Vid sidan av alla trender tycker designern, trendskapare och stylisten Jan Rundgren att det alltid är skönt med mörka färger i sovrummet. “Jag tycker man ska hålla en lugn färgskala i sovrummet. Just nu är det en fondvägg bakom sängen i mörkt brungrått. Så är det viktigt med gardiner också. Jag sover bäst med fodrade gardiner som inte släpper in en gnutta ljus. De flesta gardiner som finns att köpa i dag är ju ofodrade.”

Färger att slumra i

“Vi är fortfarande förälskade i subtila brända toner och murriga nyanser på sängkläderna,” säger Josephine Blix på Midnatt. “Brun verkar vara färgen på allas läppar. Monokroma bäddningar där allt går i samma färg, och gärna i en kulör som tar för sig, känns väldigt aktuellt. Själva är vi dessutom väldigt sugna på att blanda in olika typer av mönster samt att missmatcha rätt. Tänk typ pudrigt rosa och mustig bordeaux!”

Jan Rundgren vill också se mer mönster på sängkläderna.

“Till allt det grå som så många har hemma just nu; plocka gärna in mönster,” tycker Jan. “Köp enfärgat påslakan och ett kuddfodral till i mönster. Vidga färgspannet i sängen. Mörkt vinrött och petrolblått finns det otroligt fina mönster ute i affärerna just nu med organiska blommönster. Det lyfter sovrummet och är lätt att byta ut.”

De nya väggnyanserna

På väggarna ser Jan Rundgren att det populära rosa övergår i aprikos. “Rosa har man sett en hel del men den slår nu över i aprikos och det blir trendigt att blanda olika rosa nyanser i samma rum. Kanske väljer man också att måla lister och fönsterforder i en mörkare färg än väggen. Så mitt råd är att lek mer med färg! Alla färgbutiker har fantastiska tips. Gå till en färghandlare som har tid att diskutera och ta med ett foto av rummet som ska målas om.”

Denize på Stylingbolaget ser också att färgerna flyttar in i sovrummet. “Vi ser mycket grönt och blått och rostiga toner samt pasteller blandade med till exempel bordeauxfärgat. Man kan tydligt se hur klädesmodet går hand i hand med inredningstrenderna. Överlag ser vi mer färg än tidigare och börjar sakta ta oss bort från det svartvita.”

Materialen som kommer

Nästa år kommer sängbord med stenskivor lika stort som soffbord med stenskivor gjorde 2017. “Dessutom ser vi högre sängbord som fått högre ben för att matcha trenden med kontinentalsängarna. Köp gärna ett udda bord som är större än ett sängbord men mindre än ett soffbord,” tipsar Jan.

Vilken sorts säng?

I sängväg står det mest stilla på marknaden, tycker Jan. “Svenska folket köper kontinentalsängar med vadderade ryggar, det är nästan bara tygklädda sänggavlar i butikerna. Vi sover på madrasser på ben men jag kan sakna det där med rejäla sängar och olika material. Tyg är också vackert men sängramar och gavlar i trä och järn skulle vi må bra av. Jag önskar att variationen kunde vara större.”

Jan själv har haft samma säng sen han var 15 år. “Köp en antik säng och en ny madrass till. Jag har köpt en madrass med specialmått till min säng som är i engelsk stil med järn och mässing. Sängar är inte speciellt dyra på antikaffärer, de är fantastiska och går ofta att göra om till soffor också.”

Vikten av textilier

Denize på Stylingbolaget tycker att det är viktigt att tänka igenom textilierna noga. “Kuddar och mattor kan man göra snabba och betydelsefulla förändringar i hemmet med,” påminner Denize. “Trenden med mönstrat kommer att hjälpa till att få ett hem lika trendigt som ombonat och trivsamt på kort tid.”

Ha kul med förvaring

Man måste inte ha stora garderober och fyrkantiga byråer i sovrummet. Man kan även hänga kläderna på stegar, en snygg herrbetjänt eller en rad krokar, tipsar Jan. “Lek med klädhäng kan blir hur snyggt som helst. Kanske ett par jeans som hänger i linningen på en stång, en hatt på väggen eller skor på rad som visar vem du är. Och lättillgängligheten är viktig! Jag själv har ordnat det så jag kan sitta i sängen och öppna strumplådan. Om jag har kaos i livet och strumplådan är i ordning känns allt lite lättare.”

Den personliga touchen tycker Josephine på Midnatt också är viktig. “Rummet ska vara elegant och ombonat, med mjuka mattor, lugna konstverk, genomtänkt belysning och textilier med olika textur. Platsbyggda lösningar skapar den där personliga lyxen som alla någonstans vill åt.”