Ja, det är lätt att förstå att 8-åriga Signe Wern trivs i familjens hus hemma i Bestorp. Åt söder ser man över ängarna ända bort till Sätrasjön. Grönskan har just exploderat och färgen blir så intensiv i den fuktiga, svala försommarluften att den nästan gnistrar. På andra sidan huset ligger skolan. Så nära att familjen Wern i själva verket måste åka över skolgården för att ta sig in på sin egen tomt.

– Vi brukar skoja om att barnen har närmare in till skolbänken än till sina cyklar här utanför, säger pappa Petter Wern.

Signe och storasyster Stella, 10 år, har egentligen matrast men kommer hem för att prata bort en stund och vara med på några bilder.

Artikelbild

| Vilsamt. Mysigare i solsken för all del, men Signe, mamma Karin och Stella trivs i hängmattan.

Kan man känna sig ledig från skolan på helgerna när man ser den hela tiden?

– Jaa då, jag trivs så bra i skolan och på loven tänker jag knappt på den alls, säger Signe och skuttar tillbaka för att fortsätta öva på dansen till en förestående vårfest tillsammans med klasskamraterna.

Vi andra tar ett varv i trädgården. När familjen flyttade in i huset var tomten lite av ett problem. Infarten gick som en lång sväng över gården och ner i garaget under huset, och tomten lutade åt ”fel” håll.

– När det blev skyfall så rann allt vatten från skogen här ovanför rakt ner i vår källare, säger Petter.

Artikelbild

| För två. Grönt och grått är vackert tillsammans. I dag bor två familjer i parhuset som från början byggdes som bostad till skolans personal.

Efter projektering och ombyggnation ligger nu garaget för sig självt, tomten är helt plan och det gamla garaget är förråd. Trädgården är stilren och vacker och Petter, som arbetar i blomsterbranschen, kallar den lättskött.

Höga, ståtliga allium, eller kirgislök som de också heter, står i givakt och hälsar den som kör in till huset. Lite längre bort ståtar en spaljé som ska bli växtvägg med bland annat vindruvor och björnbär.

Artikelbild

| Glädjer. Den vackra och färgstarka kirgislöken står i givakt och hälsar besökare välkomna.

Vi promenerar förbi en plattyta mitt på tomten med en hel maskinpark huvförsedda grillar.

Har ni en var i familjen?
Artikelbild

| Grösnkar snart. Här blir det växtvägg framöver. Vindruvor och björnbär bör trivas, säger Petter Wern.

Petter skrattar.

– Njae, men jag tycker att det är väldigt roligt att laga mat... Där jag jobbar säljer vi dessutom grillar, så jag måste ju veta vad jag pratar om på dagarna.

Artikelbild

| Energifyllt. Hallen är ett glatt vitaminpiller med alla färger.

Det är en rök, en gasolgrill och två brikettgrillar.

– När man har gäster så kommer den mesta maten från köket, men det är ändå den som står ute och grillar som får allt beröm. Jag vill gärna att alla delar i matlagningen kan göras ute vid grillarna, säger han.

Artikelbild

| Grönt är skönt. Bakom lampans vackra fransar skymtar skolan.

Vi flyr undan regnet och tar den nylagda plattgången fram till trappan och entrén. Huset har fått en vacker pistagegrön puts och just fasaden är det allra senast avslutade renoveringsprojektet.

– Vi enades om att vi ville ha ett grönt hus, men visste inte exakt vilken kulör, säger Petter. Och då finns ju bara en sak att göra.

Artikelbild

| Potential. Takhöjden och den öppna spisen i vardagsrummet var två av faktorerna som lockade Petter och Karin till huset i Sätra. Det gula skåpet lyser glatt på bortre väggen.

Okej?

– Man åker till Söderköping, klättrar upp på Ramunderberget och tittar ut över alla hus tills man ser något man gillar. Vi hittade en färg som kändes rätt så vi tog oss ner från berget, letade upp huset och frågade ägarna vad färgen hette.

Artikelbild

| Fingertoppslkänsla. Rutigt, randigt och bommigt i en fin och hemtrevlig blandning i köket.

Klokt!

I hallen får vi en härlig energikick av den färgglada tapeten från Orla Kiely i orange, rosa, gult, grönt i olika nyanser, rött, ljusblått och vitt. Till det har Karin matchat gröna garderobsdörrar och gardiner i orange. Och så en björkstam förstås, som en finurlig avslutning på räcket till trappan som leder en våning upp. Som det anstår ett hus med adress Björkbacken.

Artikelbild

| Glatt. Den gula fondväggen i matrummet lyser upp. Vem vill inte slå sig ner här?

I köket bjuds kaffe och te. Vi slår oss ner och backar historien lite drygt 13 år. Det var då Karin och Petter letade hus i närheten och fick syn på den gamla rektorsbostaden intill Sätraskolan.

– Vi var ute efter ett annat hus men hade sett bilder på det här också och hade det i bakhuvudet, säger Petter. När vi var här och tittade stod 13–14 stora björkar på tomten, fasaden var rent gräslig och det fanns ingenting som ens liknade en gräsmatta.

Artikelbild

| Myshörna. Ett sagorum i rosa borde alla ha.

Men potentialen fanns. Det såg Karin och Petter. Det räckte.

– Vi fastnade för takhöjden och för öppna spisen i vardagsrummet, säger Karin.

Artikelbild

En omfattande renovering tog fart.

– I dag kan man verkligen skratta åt det, säger Karin och minns förstås 2007 lite extra, när badrummen byggdes om, yttertaket byttes, liksom stammarna, elen och frontespisen...

Artikelbild

| Information.Pappa Petter arbetar som deltidsbrandman i Bestorp och för att barnen ska veta var han är har han gjort en skylt med texten "på larm".

Karin var höggravid med Stella och i huset fanns varken toalett eller dusch.

– Vi lånade svarta tunnor av Tekniska verken och så fick vi en handikappställning för toaletter av grannen. Det satte vi på tunnorna och gjorde oss en toalett i förrådet i källaren. Där satt vi bland krukor, resväskor och den alldeles nya barnvagnen...

Artikelbild

Duschen löste Petter genom att dra in trädgårdsslangen i tvättstugan.

– Nu är i alla fall så gott som hela huset iordninggjort och det känns väldigt skönt!

Artikelbild

Petter guidar genom vardagsrummet och vidare in i matsalen. Takhöjden är 2,50 meter och höga fönster släpper in både ljus och grönska. En klargul hylla ovanför teven på ena kortsidan av vardagsrummet matchar den klargula fondväggen i matsalen och knyter ihop utrymmena.

Vi traskar vidare ner i källaren och tittar in i ”möjligheternas rum” som ligger innanför tvättstugan. Det utgör mest avställningsyta för stunden, men Petters planer är stora.

Artikelbild

– Dusch, bastu, relax och en hink med iskallt vatten som man kan hälla över sig...

På övervåningen ligger sovrummet och tjejernas rum. Och så finns något så härligt som ett sagorum med rosa väggar, grönt snedtak och så kuddar och böcker förstås. Ett sådant krypin skulle alla ha!

Artikelbild

– Jaha, det var allt, säger Petter när vi är tillbaka i den glada hallen.

Och det vill inte säga lite. 120 välutnyttjade kvadratmeter hus, renoverade med fingertoppskänsla i en blandning av retro och modernt.

Artikelbild

– Vi är ganska trötta på att bygga nu, så vi har lovat varandra att ta det lugnt under 2018, säger Karin. Vi får väl se hur det går med den saken.