Att sy ett par egna krukor må låta helt galet, men genom att använda en tjock vaxduk som foder tål de mer än vad man kan tro. Med denna DIY (do it yourself) kan du göra varianter som passar vilka växter och inredningsstilar som helst!

 

Du behöver: 
¤ Tyg (jag har använt linnetyg som har mycket textur och är ganska styvt i sig självt) 
¤ Vaxduk
¤ Matchande tråd
¤ Linjal eller måttband
¤ Symaskin

 

Steg 1
För varje kruka kommer du att behöva fyra bitar tyg, två bitar i linne och två i vaxduk. Börja med att mäta plastkrukan på den växt som du vill ska stå i tygkrukan: hur hög är den, vad har den för diameter (på sitt bredaste ställe) och vad har den för omkrets?

Av linnetyget behöver du skapa en cirkel som har en diameter som är 4 centimeter större än den plastkruka du utgått från. Du behöver även en längre tygbit som ska bli kanterna, denna behöver vara 8 centimeter högre än höjden på plastkrukan (för att kunna vika ner kanten) och 4 centimeter längre än omkretsen för att tillåta lite sömsmån.

Av vaxduken behöver du få till en cirkel som har en diameter som är 3 centimeter större än den plastkruka du utgått från. Du behöver också en längre bit som ska ha samma höjd som plastkrukan samt vara 3 centimeter längre än omkretsen, för sömsmån. Bitarna som behövs i vaxduk blir alltså lite mindre än de i linne, då dessa blir som en innekruka eller som ett foder.

 

Steg 2
Börja med att arbeta med linnetyget. Cirkeln du precis har gjort ska nålas fast på den längre delen (kanten), rätsida mot rätsida. Jobba dig runt hela cirkeln tills den är helt fastnålad. Jag har valt att vänta med att sy ihop “kanten” tills den blivit helt fastnålad, på så sätt kan jag se till att den stämmer perfekt i storlek och kan klippa bort överflödigt tyg i efterhand.

 

Tips!
En enkel skiss över hur botten och kanten ska nålas och sys. Nåla längs med de streckade linjerna!

 

Steg 3
Enklast är att först sy ihop “kanten” och efter det botten. Sy sakta för bäst resultat och mata tyget försiktigt.

 

Steg 4
Vänd linne-konstruktionen åt rätt hål och tryck ut kanterna. Sy sedan en precis likadan av vaxduken, med den enda skillnaden att denna inte ska vändas "ut och in" när den är färdig.

 

Steg 5
Vik ner en kant på cirka 4 centimeter inåt i linnepåsen och placera vaxdukspåsen inuti.

 

Steg 6
Fäst vaxduken på insidan med hjälp av nålar, cirka 3 centimeter ned från toppen av linnepåsen, och sy fast den med raksöm. Sista steget är att vika ut en bit av linnetyget och skapa en synlig kant (men inte för mycket, vaxduken ska inte synas!).

 

Steg 7
Vaxduken gör att du kan vattna dina växter, trots att de står i en textilkruka, utan att tyget förstörs. Dock ska man inte vattna för mycket eftersom vaxduken har minihål i sig från stygnen, och därför aldrig kommer att vara helt vattentät.

 

Klar!
Krukorna går att göra i alla möjliga färger och tyger och kan anpassas till alla storlekar på krukor.