För er som inte vet vilka dessa herrar var, så kan jag mycket kortfattat säga att utan dem hade Sveriges gastronomi inte varit vad den är i dag. Likt ett pyramidspel har de fostrat kockgeneration efter kockgeneration med franska maträtter blandat med svensk husmanskost. Dessa två giganter till parhästar har kanske fått falla i glömska lite grann men deras rätter finns kvar. Vem har inte njutit av en Toast Skagen med löjrom, eller en god sallad med dressingen Rhodes island över? Ni kanske minns pain riche dessutom. Det var Tore Wretman som skapade dessa klassiker på sina restauranger.

I dag är det så många fler som inspirerar mig, kockar som jag fått jobba med, men framför allt flera som jag inte fått jobba med, ännu. Gamla kockar, unga kockar – alla har de något att förmedla i sin matfilosofi via tv eller böcker.

Jag älskar mina kokböcker, jag kan inte gå förbi ett antikvariat utan att leta efter kokböcker som kan ge mig inspiration till nya menyer. Att få läsa om kockars tankar kring matlagning och titta på bilder på rätterna ger mig lust att baka eller laga mat. Därför är det extra kul när ni läsare ställer frågor här eller när jag möter er på restaurangen eller som nu senast i min lokala livsmedelsbutik och vi började prata grönkål. Då vet jag att mina tankar här i tidningen ger er inspiration.

Artikelbild

| Toast Skagen – en klassiker signerad Tore Wretman. Rätten lär ha skapats under en kappsegling vid Skagen.

Mitt stora problem är att jag aldrig vill sluta prata mat eller sluta skriva om det. Men jag får inte mer utrymme än det här uppslaget, trots att jag har bett så snällt jag kan.

Att få vara i skogen ett par timmar eller gräva upp det evinnerliga ogräset på kolonilotten ger mig nya idéer då dofterna och fantasin om grödorna skapar bilder. En rivig pepparrot blir enkelt till ett brynt smör tillsammans med dijonsenap och en skvätt vinäger. Servera till sommarens nyfiskade abborre och nyplockade potatis. Så kan jag tänka där jag sitter i skogen eller vid kolonilotten och tuggar min medhavda ostmacka med kaviar en tidig försommardag.

Låt er inspireras av de gamla mästarna, de nya och unga blivande kockarna som visar upp sig i tv och tidningar. Våga prova er fram! Bjud in vänner, grannar eller kockar ni känner och njut av er gastronomi! Tycker ni att det ni lagar smakar bra – ja, då har ni lyckats. Så enkelt är det!

Textredigering: Anna Lindén