Bättre hemtjänst

Sabina Joyeau är näringspolitisk expert på äldreomsorg hos branschorganisationen Värdföretagarna.

Sabina Joyeau är näringspolitisk expert på äldreomsorg hos branschorganisationen Värdföretagarna.

Foto: Anna Rut Fridholm

Debatt2017-05-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Ricardo Olivares (V) med flera om privatiseringar i hemtjänsten

En privatisering kommer inte lösa problemen i hemtjänsten hävdar företrädare för Vänsterpartiet i en artikel den 17 maj. Nej, troligtvis inte alla problem, men låt oss titta på vad utvärderingar visar att införandet av valfrihet (LOV) i hemtjänsten faktiskt bidrar med.

Enligt Socialstyrelsen råder det samstämmighet bland biståndshandläggare om att LOV bidrar till att höja kvaliteten generellt inom hemtjänsten. Helt enkelt för att konkurrens leder till att både privata och kommunala utförare anstränger sig för att leverera hemtjänst av god kvalitet. När frågan om effekterna av konkurrens inom äldreomsorgen ställdes till 54 kommunala chefer i landet, däribland Norrköping, fick vi svaret att de inte ser några skillnader i kvalitet mellan kommunal och privat verksamhet.

De är också överens om att den kommunala verksamheten har höjt sin standard tack vare konkurrens. Som en av de intervjuade cheferna säger ”Den kommunala hemtjänsten kunde inte längre ta sig själv för given. De fick jobba igenom vision och verksamhetsidé”. De kommunala cheferna menar också att kostnadsutvecklingen i den kommunala regin har hållits nere tack vare konkurrens. Och till sist, men viktigast av allt, vad innebär valfrihet i hemtjänsten för den äldre?

Utöver den så viktiga makten att själv kunna påverka vem som ska kliva över tröskeln till hemmet, visar en jämförande studie som Socialstyrelsen genomfört att äldre över 65 år med färre än 25 hemtjänsttimmar per månad är mer nöjda i kommuner som infört LOV, än äldre i kommuner utan LOV. För äldre med fler än 25 timmar hemtjänst per månad är det ingen skillnad i nöjdhet mellan kommunerna.

Mot bakgrund av detta vill jag uppmana Vänsterpartiet att släppa sin oro för en stund och istället se hur valfriheten faktiskt kan gynna Norrköpings äldre. Fokusera istället på ert viktiga uppdrag att följa upp hemtjänstens utveckling, oavsett om den är kommunal eller privat. Först då kan ni få reda på om ni som politiker får det ni vill ha och det Norrköpings äldre behöver?

Hemtjänst