Bönor är 70 gånger mer klimatsmarta

Det är dags att investera i en kost som är både hälsosam och hållbar.

Det är positivt att LRF vill diskutera skolmaten, skriver Linda Lindström och Jonas Norberg.

Det är positivt att LRF vill diskutera skolmaten, skriver Linda Lindström och Jonas Norberg.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2024-11-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikel av Jeanette Blackert.

“Vi har nu en stor diskussion om näringstäta livsmedel i offentliga måltider inom skola och äldreomsorg” skriver Jeanette Blackert, regionsordförande för LRF i Östergötland, som vill att skolor ska servera mer kött och mejeriprodukter. Vi anser att detta är fel väg att gå. Enligt den senaste forskningen är växtbaserad mat både nyttigare för eleverna och bättre för miljön.

Det är positivt att LRF vill diskutera skolmaten. Dock går deras slutsats emot Nordiska näringsrekommendationerna 2023 och Livsmedelsverkets föreslagna kostråd för 2025, som förespråkar en huvudsakligen växtbaserad kost. Dessa rekommendationer sätter en maxgräns på 350 gram per vecka för rött kött och charkprodukter, men betonar att det är fullt möjligt att äta 100 procent växtbaserat.

Sveriges nya kostmål, framtagna av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket, pekar i samma riktning. Vår nuvarande matkonsumtion ökar risken för sjukdomar som fetma, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes, och står för 20 procent av Sveriges växthusgasutsläpp.

LRF understryker vikten av näringstäta offentliga måltider och hänvisar till forskning från Stockholms och Lunds universitet som visar att skolmat ger samhällsvinster genom bättre skolresultat och minskade vårdkostnader. Vi håller med om behovet av näringsrik mat för eleverna, med den är växtbaserad enligt forskningen. Lunds universitet har dessutom infört en vegonorm vid sina evenemang, vilket speglar en växande trend mot växtbaserade näringsrika alternativ.

Genom att fokusera på inhemsk produktion av baljväxter och ställa om det offentliga köket till växtbaserat, kan vi minska vårt beroende av importerat kraftfoder och stärka vår livsmedelssäkerhet. Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött ungefär 70 gånger mer växthusgasutsläpp än bönor, även när nötköttet är lokalt producerat.

“Bra mat, tillagad på näringstäta livsmedel, är en rättvisefråga och en investering i framtiden som en välfärdsnation bör kunna bära,” påpekar LRF. Vi instämmer och anser att det är dags att investera i en kost som är både hälsosam och hållbar, för vår egen skull och för kommande generationer. Den skolmaten är växtbaserad.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem