Borgerlig politik försämrar barnomsorgen i Söderköping

Från Vänsterpartiet har vi länge kämpat för en barnomsorg som fungerar för alla.

För oss är det viktigt att barnomsorg på obekväm arbetstid ges precis samma status och vikt som övrig barnomsorg, skriver vänsterpartisterna Malin Östh och Katrin Appelqvist.

För oss är det viktigt att barnomsorg på obekväm arbetstid ges precis samma status och vikt som övrig barnomsorg, skriver vänsterpartisterna Malin Östh och Katrin Appelqvist.

Foto: Mikael Andersson

Debatt2021-12-20 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2012 infördes BOA, Barnomsorg på Obekväm Arbetstid, i Söderköping efter ett förslag från Vänsterpartiet. Utan BOA är barnomsorgen inte komplett. Alla jobbar inte raka veckor, kontorstid. Så ser inte arbetsmarknaden ut, därför kan inte heller barnomsorgen organiseras så. 

För oss är det viktigt att BOA ges precis samma status och vikt som övrig barnomsorg. De föräldrar som har sina barn på BOA ska känna sig lika säkra och trygga med verksamheten som andra föräldrar och kunna lita på att det är en beständig och stabil verksamhet som finns över tid. Från de styrande partierna skickar man dock helt andra signaler. Under förra året valde man att på kort varsel stänga igen BOA under flera månader, sedan tog man bort möjligheten till barnomsorg nattetid och kallade BOA för en verksamhet som är ”en förmån och inget som kommunen måste tillhandahålla”. BOA har varit hotat hela mandatperioden, men nu går de styrande partierna ännu längre och lägger ned hela verksamheten. 

Till de föräldrar som är beroende av BOA och inom kort kommer stå utan en fungerande barnomsorg låter de styrande partiernas främsta företrädare på barn- och utbildningsfrågor hälsa att ”vårdnadshavare har ett eget ansvar att organisera sitt liv så att de kan ta hand om sina barn” (citat från NT 14/12-21). Det är ett häpnadsväckande uttalande som tydliggör de styrande partiernas bristande förståelse för arbetsmarknadens villkor, men också deras syn på välfärdsuppdraget och kommunens ansvar för en fungerande samhällsservice. 

Argumenten för nedläggning är i övrigt de gamla vanliga: ”det är för dyrt”, ”det är inte tillräckligt effektivt”. Men det här sättet att se på en verksamhet är förkastligt. Utan BOA är barnomsorgen inte komplett vilket betyder att en nedläggning får stora konsekvenser, inte bara för de föräldrar och barn som drabbas här och nu, det urholkar och försämrar också barnomsorgen i stort. Utan BOA får vi en barnomsorg som inte är anpassad utifrån dagens arbetsmarknad och som gör det svårare för yrkesarbetande föräldrar att kombinera föräldraskap och yrkesarbete. Vad kostar det? Och vad kostar det förtroendetapp som kommunen riskerar genom att svika de barn och föräldrar som är beroende av BOA? Kan vi sätta en prislapp på det? 

Vi uppmanar de styrande partierna att tänka om. Backa från det här dåliga beslutet. Var stolt över BOA som ger en tillgänglig barnomsorg i Söderköping. Lyft fram och värna verksamheten istället för att lägga ned den.