Bränsleceller, något för Norrköping?

Bränslecellsbuss. Att köra bilar batteridrivet kan vi göra i Sverige.

Bränslecellsbuss. Att köra bilar batteridrivet kan vi göra i Sverige.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Debatt2018-02-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag såg inslaget i TV om Miljöpartiet och deras vision att vi inom något decennium inte skall ha bensin eller diesel tillgängligt till våra bilar. Som vanligt i Sverige så är det lätt att gnälla och vara mot något. Så också i detta fallet. Det jag hade väntat mig var en idé om vad alternativet skall vara och att huvuddelen av inslaget skulle handla om detta.

Övriga partier säger inget. Om biltrafik och miljötänkande dyker upp i något sammanhang är det enbart inlärda floskler man får till svar.

Själv började jag titta på utvecklingen av bränsleceller och hamnade då i Sandviken där man har byggt upp en struktur som verkar vara mycket spännande.

Vad sägs om att man tillverkar vätgas (som är bränslet i bilar som drivs med bränsleceller) med hjälp av elen från vindkraft/solkraft. Leveransen till ”Vätgasmacken” går direkt via pipeline (inga transporter). Bränslecellbilen tankar vätgas på några minuter, kan sen köras 40-60 mil på en tank. Utsläppen från bilen är vanligt vatten. Kommunen är också på gång att skaffa bussar som drivs med bränsleceller.

I Kina och Japan pågår utvecklingen med bränsleceller för fullt. Lastbilar har också börjat testas med bränsleceller bland annat i USA.

Att köra bilar batteridrivet kan vi göra i Sverige. Här har vi elproduktion och elledningar som klarar den kapacitet som krävs för att många samtidigt under dygnet kan ladda batterier till sina bilar. Om flera miljoner bilägare i Peking eller andra storstäder i Kina och Japan samtidigt pluggar i laddning av sina batteribilar så kommer ledningsnätet att glöda och totalt bryta ihop.

Detta har man insett och Wuhan i Kina bygger man upp en ”Vätgasdriven” stad med införskaffandet av 3000 bränslecellsdrivna bilar till år 2020. Antalet vätgasstationer byggs ut till 20 stycken. Här finns en vision om hur man vill ha det i framtiden.

En vision som totalt saknas i Sverige (förutom Sandviken och flera andra kommuner som också satsar på denna teknik).

Något för Norrköping som är en stor trafikstad att intressera sig för? Rubriken ”Norrköping satsar på ny bränsleteknik inom transportsektorn” skulle vara en passande rubrik som vi vill se inom den närmaste framtiden.

Miljö