Coronapandemins glömda riskgrupp

Den sociala vården har tyvärr glömts bort lite i coronadebatten, skriver Benny Sellborn (SD).

"Jag ser med viss oro att den sociala ohälsan kommer att öka under den pågående coronapandemin", skriver debattören.

"Jag ser med viss oro att den sociala ohälsan kommer att öka under den pågående coronapandemin", skriver debattören.

Foto: TT

Debatt2020-05-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen slår mycket hårt på vårt samhälle. Sjukvården har en enormt stor arbetsbelastning, personal får jobba med iband obefintlig skyddsutrustning, och vi ser en oroande ökning av smitta på våra äldreboenden.

Dessutom slår pandemin hårt mot näringslivet med företag som tvingas gå i konkurs eller i bästa fall lyckas hanka sig fram genom att dra ner på personal.

Åtgärder inom dessa områden har, och ska givetvis ha en hög prioritet för både kommuner, regioner och för staten.

Tyvärr finns det ett område som tyvärr har glömts bort lite i debatten. Det är den sociala vården, inte minst inom missbruksvården där både ålder och hälsa gör att brukare som vårdas på våra hvb-hem kan utgöra en stor riskgrupp vad det gäller coronasmitta. Det betyder även att personal som arbetar på dessa boenden riskerar att smittas av covid-19.

Socialkontoret i Norrköping vittnar om att det råder en stor oro för smitta bland vårdpersonal inom missbruksvården, en oro både för dem själva och för brukarna. Enligt Socialkontoret är det också svårt att få tag på adekvat skyddsutrustning, då dessa prioriteras i första hand till sjukvården.

Jag ser med viss oro att den sociala ohälsan kommer att öka under den pågående coronapandemin. Inte bara för de personer som befinner sig i ett missbruk, utan även att människor i allt högre grad kommer att hamna i ett missbruk på grund av den isolering som pandemin orsakar.

Då pandemin riskerar att bli långvarig är det något vi alla måste vara uppmärksamma på och ta med stort allvar.

Benny Sellborn SD, ledamot i socialnämnden