Enhälliga beslut är inte ofelbara

Det måste finnas utrymme både för självkritik och omprövning i Valdemarsviks kommun, skriver oppositionsrådet Per Hollertz (M) i en replik.

"Andemeningen i artikeln från kommunstyrelsens ordförande är att politiken omprövar inga tagna beslut", skriver debattören.

"Andemeningen i artikeln från kommunstyrelsens ordförande är att politiken omprövar inga tagna beslut", skriver debattören.

Foto: Arkiv

Debatt2020-02-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Fake news har florerat i Valdemarsviks kommun", 13/2.

Kommunstyrelsens ordförande Ted Starkås skriver i en debattartikel om ”fake news” i Valdemarsvik. Det är lite intressant att den Trumpistiska retoriken till och med har börjat användas av de styrande i Valdemarsvik. Det är i och för sig vällovligt att lyfta vikten av demokratiska spelregler och en saklig debatt, men sedan blir artikeln mer problematisk.

Ted Starkås räknar upp ett antal politiska beslut som varit och är omdebatterade i kommunen. Avseende dessa beslut finns det ingen orsak till självkritik enligt Starkås. 

För de styrande S och C i Valdemarsvik har ett enhälligt beslut blivit synonymt med ett ofelbart beslut som inte kan ifrågasättas. För mig betyder ett enhälligt beslut att ingen röstade däremot och att förvisso alla då har ansvar för beslutet. Men framkommer sedan nya uppgifter som gör att man kan ifrågasätta beslutet då är det också allas ansvar att ta till sig detta. 

I fallet med Ringgårdsprojektet framhålls det hur oerhört välutrett och välgrundat beslutet att samarbeta med Riksbyggen var. Problemet är dock att det var det enda alternativet som utreddes trots krav från oppositionen om alternativ. 

Vidare har det senare framkommit att projektet riskerar att bryta mot både Lagen om offentlig upphandling och EU:s statsstödsregler. Kommunrevisionen har också riktat allvarlig kritik mot hanteringen av  Ringgårdsprojektet.

Det finns en annan viktig sida av demokratin som inte lyfts fram i Ted Starkås artikel, den att lyssna på kommuninvånarna och även i förekommande fall revisorerna och ta till sig av befogad kritik. All kritik är inte ”fake news”.

Tyvärr blir andemeningen i artikeln från kommunstyrelsens ordförande att politiken omprövar inga tagna beslut oavsett om det kommer fram nya uppgifter.

Det måste finnas utrymme både för självkritik och omprövning i Valdemarsviks kommun.

Per Hollertz (M), oppositionsråd Valdemarsvik​