Lantbrukarnas riksförbund välkomnar regeringsförslaget att lätta strandskyddet runt små vattensamlingar och smala vattendrag, som vi oftast ser vid lantbruk, runt gårdar och åkrar. Det är ett bra och rimligt förslag som underlättar för en hel bransch och näring.
De små vattensamlingar som utredaren talar om är grävda efter 1975 och ofta anlagda av lantbrukaren för att t.ex. skapa biologisk mångfald, leda bort vatten vid extremväder eller för att lagra vatten i dammar, som vid torka kan användas för bevattning av grödor. Det är en nödvändighet för att vi ska kunna producera mat och livsmedel. De mindre vattendrag som nämns kallas i dagligt tal snarare diken. Diken som fyller en funktion för att leda bort överskottsvatten, men även i viss mån fångar in kväve och fosfor.
Då är det orimligt att dessa konstgjorda vattensamlingar och mindre diken ska klassas in under dagens strandskydd. Det innebär i praktiken att bonden som stärker sin beredskap för extremväder och gynnar biologisk mångfald med en vattensamling ska drabbas av ett 100 meter byggförbud runt om sitt eget vatten. En sådan lag varken utvecklar företag, landsbygden, miljö- och beredskapsvärden eller ger ett mervärde för friluftsmänniskan i form av strandskydd.
Därför är det positivt att regeringen uppdaterar strandskyddet i sitt förslag. Det kan till och med komma att gynna framväxten av fler småvatten när bonden får möjlighet att använda och bruka all sin mark. Vi behöver få till fler regelförenklingar som gynnar företagandet.
Syftet med dagens lagstiftning är god – att skydda vår natur och ge allmänheten tillgång till stränder och vatten. Men i nuvarande form är strandskyddet alltför stelbent och hämmar utvecklingen på landsbygden. Därför är det hög tid att genomföra en reform som både utvecklar miljövärden och möjliggör lokal tillväxt.
Jeanette Blackert
Regionordförande LRF i Östergötland