EU:s Coronaavtal klok kompromiss

EU-regeringarnas avtal om långtidsbudgeten och det väldiga Coronastödpaketet väcker het debatt. Om vi bortser från vänsterpartiets rätt formalistiska KU-anmälan för att riksdagen inte fick se alla texter i slutförhandlingen gnälls det mest över att avtalet blir för dyrt för Sverige och innehåller bidrag, inte bara lån. Gamla euroskeptiker klagar över att stödet ”bara” är ett sätt att rädda euron, snarare än solidaritet med pandemidrabbade länder.

Både långtidsbudget och Coronastöd bra kompromisser, skriver Göran Färm.

Både långtidsbudget och Coronastöd bra kompromisser, skriver Göran Färm.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2020-07-28 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Invändningarna är svaga. I själva verket är både långtidsbudget och Coronastöd bra kompromisser. Låt oss granska invändningarna en efter en:

Dyrt för Sverige? Coronapaketet ger stöd till de ekonomiskt mest utsatta EU-länderna, dock inte bara av solidaritet utan också av egenintresse. Stödet bidrar till att Sveriges exportekonomi också kommer igång igen – och lönar sig därmed även för oss. 

Bidragen baseras därför inte på antalet Coronafall (då skulle man ju tjäna på dålig pandemihantering). Stödet grundas på befolkning och BNP, på hur fort ekonomin har fallit och arbetslösheten ökat, på hur varje land har påverkats av pandemin. Därför får Sverige relativt små stöd, för vår ekonomiska förmåga att repa oss efter krisen bedöms som relativt god – och det ska vi vara glada för.  

Det handlar självklart också om att betala sin andel av EU:s budget. Sveriges avgift ökar i kronor, men jämfört med vår ekonomi (andel av BNP) stannar den, efter Stefan Löfvens tuffa förhandling, på samma nivå som förut. Rätt OK med tanke på EU:s starkt ökade uppgifter.

Lån eller bidrag?  Med den snabbt växande statsskulden i de hårdast pandemidrabbade hotar en ny skuldkris, vilket skulle skaka ekonomin i hela EU. Då är det ingen poäng att bara erbjuda mer lån, som ytterligare skulle öka skuldsättningen och starta spekulationer om en ny finanskris. Nej, det krävs bidrag för att ge reell effekt för dessa länders förmåga att möta den allvarliga ekonomiska och sociala kris som nu följer i spåren på pandemin.

Bara ett stöd för euron? Stödet utgår på samma villkor till alla EU-länder. Men dessutom lär det bidra till att stabilisera euron. So what? Det är väl utmärkt, för det tjänar vi också på. En eurokris ovanpå Coronakrisen vore helt förödande, även för Sverige, med tanke på att vi är extremt omvärldsberoende. Den främsta kritiken mot euron har ju varit att euroländerna har en gemensam valuta, men inga resurser att satsa när medlemsländer drabbas av problem. Nu löser man den frågan för första gången. Det är utmärkt, fast kanske lite surt för dem som har spått (önskat?) att euron ska kollapsa. 

Ingen kompromiss är perfekt, men detta får nog ändå ses som ett gott resultat. Och det är inte bara EU-ledarna själva som är nöjda. Brittiska Financial Times, världens ledande affärstidning, betitlade sin ledare om Coronapaketet häromdagen ”ett enormt genombrott för EU”. 

Inget dåligt betyg!