Få aktiviteter når 30 procent av eleverna

Majoritetens beslut innebär att 30 procent av eleverna inte har något att göra på lördagskvällar. Är det ansvarsfullt? undrar Alexander Fröderberg, ordförande SSU Söderköping, i en slutreplik.

När majoriteten frågar vems ansvar det är att ta ansvar så är svaret enkelt, det är samhället, anser debattören.

När majoriteten frågar vems ansvar det är att ta ansvar så är svaret enkelt, det är samhället, anser debattören.

Foto:

Debatt2020-01-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vems ansvar är det att ta ansvar i Söderköping?", 10/1.

Att ordna upp ekonomin är tydligen för majoriteten att skära ned så mycket som möjligt och göra verksamheten sämre. Istället för att vi gemensamt ska ta ansvar så får man klara sig själv och det fungerar ju förutsatt att du jobbar heltid och är frisk. 

Det är anmärkningsvärt hur C och L försöker säga att de vill öka självbestämmandet, men de ökar kraven på föräldrar att lägga ut mer pengar och tid än vad de redan gör på barns fritid. När det kommer till Focus så är motiveringen till nedskärningen inte hållbar. Att säga att 70 procent av eleverna inte går till Focus säger inte så mycket. Det är få om ens någon fritidsaktivitet som når upp i 30 procent deltagande, i princip var tredje elev!  Om vi ska använda siffror godtyckligt så har majoriteten gjort så att 30 procent av eleverna inte har något att göra på lördagskvällar. Är det ansvarsfullt? 

Ett argument som majoriteten lyfter är att Focus fortsatt kommer vara öppet 43 timmar i veckan. De glömde att nämna är att bara 9 av de 43 timmarna är efter skoltid, enligt mig ganska väsentlig information. Att Focus har öppet under skoltid är bra, men det är efter skoltid som behovet är störst.

För en helhetsanalys av den ekonomiska politik som bedrivs av majoriteten så går det att konstatera att det är viktigare att dra ned på kvalité och storleken på verksamheten än att bibehålla det som redan finns. När majoriteten inte har ett bra svar på vad de gör, så går de på den politik som mitt parti i samarbete med Moderaterna och Miljöpartiet bedrev. 

Det är min bestämda uppfattning att alla har rätt till ett lättillgängligt alternativ på sin fritid. Jag är en av de 70 procenten som aldrig gick till Focus, eftersom jag är uppvuxen ute på landet. Har det stoppat mig från att stå upp för de 30 procenten som går dit? Nej! Det kallas solidaritet.

När majoriteten frågar ”vems ansvar det är att ta ansvar” så är svaret för mig enkelt, samhället. Den ideologiska skillnaden mellan mig och majoriteten med sin marknadsliberala doktrin är att jag ser det som viktigare att säkerställa en jämlik uppväxt än att säkerställa att de som har det bra får det lite bättre. 

Majoriteten hänvisar till sin ideologi, men det är uppenbart att deras ideologi inte kan se de uppenbara klasskillnader som finns i samhället. För en högerpolitiker är det viktigare att de själva och deras kompisar får behålla de där extra hundralapparna än att maskrosbarnet får det stöd som hen behöver. 

Alexander Fröderberg, ordförande SSU Söderköping