De bostadspolitiska frågorna är tyvärr lågt prioriterade politiska frågor, på kommunal-nivå, på riksdags-nivå och på och EU-nivå. Men när man frågar folk rent allmänt om de tycker att det är viktigt hur och vart de bor så tycker de flesta att det är mycket viktigt, inte minst att det ska vara tryggt där man bor. Om man talar med våra medborgare så är det lätt att konstatera att bostadspolitik är viktigt.
Jag skrev en interpellation till Kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 31/3 kring byggande på höjden. Jag hade hoppats att flera partier skulle visa engagemang i frågan och det gjordes.
Huvudorsaken till att jag skrev min interpellation till minoritetsstyret var formuleringen i Kvartettens politiska program, där fastslås det att Norrköpings kommun måste bygga mer på höjden. Den enda höjd jag kan se i det är höjden av en dålig bostadspolitik.
Det har historiskt bedrivits en politik med förtätningar och bebyggelse av höghus i Norrköping. Vi ser att förtätningar och byggande av höghus är bidragande orsaker till att områden blir otrygga där kriminalitet växer fram och områden klassas som utsatta. Ytterligare ett problem med dessa områden är att uthyrningsgraden blir lägre och lägre, Norrköpingsborna vill inte bo i dessa byggnader. Jag ställer mig frågan, har inte kvartetten med Socialdemokraterna i spetsen lärt sig av tidigare dålig bostadspolitik?
I Norrköping är vi 97 personer per km2. 64% bor i flerfamiljshus och 36% bor i småhus som kan bestå av fristående villor, radhus, kedjehus och parhus. I Sverige i sin helhet är vi ca 25 personer per km2 och ca 40% bor i småhus.
Det framförs ibland argument i debatten om att det inte finns mark att bygga småhus på, men om man tittar på vårt grannland i söder, Danmark så är det ungefär 135 personer per km2 och ca 70% som bor i småhus. Danmark är en stor livsmedelsproducent och får marken att räcka till, med bra politik kan även Sverige få marken att räcka till.
Det finns idag hinder som bromsar byggandet av småhus som exempelvis dyra produktionskostnader, ovisst ränteläge, planmonopolet, bristen på detaljplaner samt en ovilja och osäkerhet bland byggherrar, projektörer och byggföretag. Ett annat stort hinder är dyra markpriser. Beroende på kommun så kan markkostnaden utgöra ca 30 - 50% av den totala produktionskostnaden av ett småhus. Det är inte rimligt på något sätt. Med ett nytt tänk så skulle kommunen kunna sänka markpriset och samtidigt ställa krav på byggnation av småhus.
Vi sverigedemokrater ser att efterfrågan på bostäder kommer öka när konjunkturen äntligen kommer att vända. Då ska Norrköping växa med nya småhusområden, trädgårdsstäder som är en mix av småhus och flerfamiljshus med max 2 - 3 våningar nära stadskärnan och på vår vidsträckta landsbygd. Det kan genomföras utan att behöva ta den viktiga brukningsvärda jordbruksmarken i anspråk. Det här är en politik som skapar förutsättningar för husproduktion i trä, nya företagsetableringar, en vinst för miljön och inte minst barnfamiljerna som är Norrköpings framtid.
Stefan Bergström (SD)
Ledamot Norrköpings kommunfullmäktige