Ge kommunen vetorätt vid etableringar av nya skolor

De senaste veckorna har vi kunnat bevittna en rad olika utspel från det borgerliga styret som menar att det kan komma att läggas ner skolor i Norrköping.

Det vi behöver göra är att slå slag i saken och ringa Sophia Jarls partiordförande och få honom att agera, skriver Maria Sayeler Behnam (S),

Det vi behöver göra är att slå slag i saken och ringa Sophia Jarls partiordförande och få honom att agera, skriver Maria Sayeler Behnam (S),

Foto: Elin Holmer

Debatt2023-04-18 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från deras sida har det radats upp ett flertal argument för detta, exempelvis minskat elevantal och ökade lokalkostnader.

Jag kan ge kommunstyrelsens ordförande rätt i att de minskade elevantalet är ett problem och att de ökade lokalkostnaderna mjölkar ur, för att använda ett vedertaget begrepp, skattekronor från den kommunala kassan. Men då måste kommunstyrelsens ordförande se de faktiska orsakerna till problemet och slå en signal till sin partiordförande Ulf Kristersson och förklara läget i Norrköping, eftersom han sitter på makten att förändra grundorsaken – nämligen den fria etableringsrätten för av friskolor.

Norrköping har nu likt flera andra stora kommuner hamnat i en ond ekonomisk spiral som uppstår på grund av överetableringar av friskolor. Nu ser vi konsekvenserna svart på vitt och det är den kommunala skolan och eleverna som går där som kommer få betala priset. 

Elever får se sina klasser dräneras på klasskompisar samtidigt som kostnaderna ökar för kommunen. För när fler och fler skolor etablerar sig och den kommunala skolan förlorar elever, höjs skolpengen till friskolorna eftersom kommunen måste betala både för platsen i friskolan och de tomma platserna på den kommunala skolan. 

Summa summarum blir att det skapas en ond spiral där kommunen förlorar intäkter, ökar sina kostnader och står med ett budgetunderskott som ska kompenseras. Det enda sättet för kommunerna att hantera de ökande kostnaderna är att skära ned och lägga ned skolor för att hantera de ekonomiska underskott som uppstår på grund av överetableringar. Precis som det kan bli fallet här i Norrköping. När detta sker så måste övriga kommunala skolor öppna upp dörrarna för drabbade eleverna – det ansvaret har inte de fristående skolorna.

När dessa konsekvenser uppstår tvingas vi ställa oss frågan om vi ska lägga ner skolor eller inte, men det är den dummaste fråga vi kan ställa oss. Det vi behöver göra är att slå slag i saken och ringa Sophia Jarls partiordförande och få honom att agera. Börja med att ge kommunen vetorätt vid etableringar av nya skolor. Vi ska ha både kommunala och fristående skolor i Norrköpings kommun men det är helt orimligt att kommunen som har det lagstadgade ansvaret för barnens skolgång och finansierar friskolorna inte har bestämmanderätten över etableringar av skolor.


Det här är ingen kontroversiell uppfattning. Sophia Jarls partikollega i Lomma är av samma uppfattning och Riksrevision slutsats i sin granskning är att reglerna för den fria etableringsrätten måste ses över så det inte leder till påtagliga negativa följder för de skolor som redan finns i kommunen och som vi har sett flera exempel på runt om i landet.