Hur mycket "samklang med naturen" kan det bli fråga om?

Östgötaskärgården är regionens stolthet, förkunnar en rödgrönblå kvartett av Söderköpings- och regionpolitiker i NT 18/12 och viftar med sitt gemensamma utvecklingsprogram för kust och skärgård. Där slås det fast att det är skärgårdens orördhet som gör den exklusiv även i ett nationellt perspektiv.

Det blir knappast enklare för allmänheten att få tillträde till skärgården för att strandskyddet upphävs för stora delar av Bergön till förmån för privatbostäder, skriver debattören.

Det blir knappast enklare för allmänheten att få tillträde till skärgården för att strandskyddet upphävs för stora delar av Bergön till förmån för privatbostäder, skriver debattören.

Foto: Anna Bennich

Debatt2021-01-05 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De har så rätt och det där programmet verkar så bra ända tills de påstår att det aktuella förslaget till brutalexploatering av Bergön i Sankt Annas ytterskärgård är helt i enlighet med programmet. Då anar man att utvecklingsprogrammet måste vara skrivet på Orwellskt nyspråk; det språk där fred betyder krig, småskaligt betyder jättestort, tillgängligt för alla betyder privatägt, ökad tillgång till skärgården för besökare betyder minskat strandskydd och ”mobilisera bygden till innovativa lösningar” betyder: låt för Guds skull inte lokalbefolkningen lägga sig i hur deras bygd utvecklas – det blir bara besvärligt! 

Det är orördheten som är själva kvintessensen i Östgötaskärgården, poängteras gång på gång i utvecklingsprogrammet; den måste bevaras och utvecklas genom framåtblickande planering av en ändamålsenlig infrastruktur. Service och utbyggnad av bostäder och ”större fritidsbebyggelse” fokuseras kring utvecklingsområdena Arkösund, Tyrislöt, Lagnöströmmen/Bryggviken och Gryt/Fyrudden. Det är orter på fastlandet med goda kommunikationer och det är genom att planera för utbyggnad där – och förtäta redan ianspråktagna områden – som en besöksnäring i samklang med natur och kulturvärdena kan utvecklas och bidra till en för alla öppen och tillgänglig kust och skärgård. Detta återspeglas sedan i en gemensam marknadsföring där skärgårdens varumärken ”förmedlar en känsla av småskaligt, lokalt, tradition och skärgård”.


Dessa ambitioner ska nu – enligt C, S och M – förverkligas på en obebodd ö i ytterskärgården som inte har varit ”ianspråktagen” på de sista 25 åren. Det ska dessutom ske genom en hårdexploatering utan motstycke i skärgården. Medan exempelvis Harstenas cirka 200 ha rymmer 50–60 hushåll på sommaren så planeras Bergöns 13 ha rymma närmare 100 bostadshus inklusive hotell och vandrarhem och därtill en campingplats. Dessutom påbjuds en hypermodern minimalistisk arkitektur med exklusiva ytmaterial som glas, cortenstål, björkträ med mera. ”Småskaligt och orört”, sa Bill och ”en känsla av tradition”, sa Bull. 

Det blir knappast enklare för allmänheten att få tillträde till skärgården för att strandskyddet upphävs för stora delar av Bergön till förmån för privatbostäder. Och det kommer inte att vara kreti och pleti som har råd att köpa dem eller hyra in sig på hotell, i trädkojor och ateljéöar. De verksamheter, som erbjuds besökarna på ön i form av utställningar, guidade visningar av den utrymda kustartillerianläggningen, uthyrning av båtar, SUP-brädor med mera kommer inte att vara gratis.

Jämförelsen med Kolmårdens djurpark, som görs i presentationen av förslaget, är säkert relevant. Mindre bemedlade mor- och farföräldrar gör sig knappast besvär om de en gång bjudit barnbarnen till djurparken. Öppen och tillgänglig för alla – jo pyttsan! 

Och hur mycket ”samklang med naturen” kan det bli fråga om när man målmedvetet lockar ut minst 300 boende plus dagsbesökare till en ö i ytterskärgården som är granne med idel Natura 2000- och fågelskyddsområden; många av dem får inte ens genomkorsas, än mindre beträdas, mellan februari och 15 augusti med tanke på häckande havsörn och berguv. 

Menade ni verkligen allvar med det där programmet C, S och M?