I förra veckan invigdes ett upptäckarlabb – Jobblabb – på Arbetets museum, där man som ung besökare på ett lekfullt sätt kan dyka in i alla de möjligheter som det moderna arbetslivet erbjuder. Det är en storsatsning på att tidigt öka barns och ungdomars medvetenhet om vad som är ens egna intressen och styrkeområden och också för att ge inspiration till att se vidgade möjligheter, yrken och branscher.
Målet är att fler kan närma sig yrkeslivet med självförtroende och insikt om vad man själv är bra på och att man kan nå sina drömmar. Satsning på den reguljära studie- och yrkesvägledningen är också avgörande för detta.
För mig som regionpolitiker med ansvar för regional utveckling ser jag att det också är en liten pusselbit i ett stort kompetensförsörjningspussel. Där den pusselbiten stavas matchning på arbetsmarknaden. Att få rätt kompetens till länets näringsliv och övriga arbetsgivare är en förutsättning både för ökat välstånd och för en utvecklad välfärd.
Det är samma bakomliggande problematik när ett företag inte kan växa som när exempelvis ett sjukhus tvingas stänga en vårdavdelning. Samhället har då misslyckats med att rekrytera nyckelpersoner till vitala funktioner.
En annan pusselbit i samma pussel är något som kallas validering, dvs att personer som sitter på efterfrågad kompetens också kan få den formella behörigheten. Kopplat till möjligheten att också utveckla sin kompetens bidrar detta även till att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden. I dag är det ofta snabba omställningar som krävs för att snabbt svara på ändrade förutsättningar, exempelvis i form av ny teknik, digitalisering och artificiell intelligens.
En särskild utmaning ligger i den förändring i demografi som vi vet kommer att ske, andelen äldre blir större och de ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden färre i antal. Rätt kompetens, på rätt plats och vid rätt tillfälle blir då helt nödvändigt.
Ännu fler saker spelar så klart in för att lösa ett så komplext problem som Östergötlands kompetensförsörjning. Vi måste på det stora hela vara en attraktiv region som drar till sig investeringar, som satsar på infrastruktur och som har en rik tillgång till natur och kultur och väl utbyggd offentlig service. För detta krävs samverkan mellan region, kommun, näringsliv och ideella aktörer.
Det är avgörande att vi hittar och utvecklar effektiva arenor på en rad olika områden i syfte att sammanlagt stärka Östergötland som geografi för livslångt lärande, innovation, hållbarhet och attraktivitet. Lyckas vi med detta har vi lagt grunden för ett fortsatt välstånd och goda livsvillkor i länet.
Eva Andersson (S), ordförande i Regionutvecklingsnämnden.