Konsumenter ska ha rätt att få sina prylar reparerade

Miljöpartisterna Mia Sköld och Jakop Dalunde vill införa krav på att alla batterier ska innehålla en viss andel återvunna mineraler och metaller.

Miljöpartisterna Mia Sköld och Jakop Dalunde vill att konsumenterna ska ha laglig rätt att få sina saker reparerade.

Miljöpartisterna Mia Sköld och Jakop Dalunde vill att konsumenterna ska ha laglig rätt att få sina saker reparerade.

Foto: Carolina Nilsson/Henrik Montgomery TT

Debatt2021-01-14 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du också gamla mobiltelefoner liggande hemma? Svämmar elektroniklådan över med sladdar, adaptrar och batterier? Vi är övertygade om att det finns massor av elektronik i svenska hem som inte används, elektronik som skulle kunna återanvändas i nya produkter. 

Våra hem innehåller alltmer elektronik och allt fler batterier. Men istället för att ha skapat en stor marknad för återvinning så har detta resulterat i en global jakt efter ovanliga metaller och mineraler. Din mobiltelefon innehåller antagligen mineraler från gruvor i Afrika, inte sällan med stora frågetecken kring både den sociala och ekologiska hållbarheten. 

Det här är helt fel tycker vi gröna. Det ska både bli enklare för dig som konsument att återvinna din mobiltelefon eller annan elektronik, och ställas krav på företagen att utforma produkter så att de går att reparera och återanvända. Vi ska helt enkelt återanvända materialet i mobilerna istället för att hela tiden plocka upp nya sällsynta mineraler ur jordskorpan. 

Därför vill vi införa krav på att alla batterier, oavsett om de finns i en elbil, en bärbar dator eller en mobiltelefon, ska innehålla en viss andel återvunna mineraler och metaller. Det handlar exempelvis om sällsynta råvaror som litium, kobolt och nickel.

Vi vill även, som EU-parlamentet nyligen ställt sig bakom, göra det till en laglig rättighet inom hela EU att få reparera sina prylar (“right to repair”). Det ska helt enkelt inte vara okej att sälja produkter som är utformade så att de inte går att laga. Det är en rättighet du ska ha som konsument, så att du inte tvingas köpa nytt när du skulle kunna laga och förlänga livslängden på din teknikpryl. 

Här i Norrköping vill vi hjälpa dig att återvinna mer genom att satsa på kommunala återbruk och information som gör det lätt för dig att göra rätt. Nu när Norrköping har antagit en ny avfallsstrategi kommer inriktningen på återbruk och cirkulär ekonomi bli mycket tydligare. Många saker som lämnas in på Returpunkterna är hela och fungerande och skulle egentligen inte behöva bli avfall, utan istället kunna komma till fortsatt nytta hos någon annan. 

Att utforma Returpunkter som underlättar för besökarna att lämna in saker som de inte längre behöver, men som någon annan kan ha glädje av, är ett sätt för kommunen att bidra till ett hållbart samhälle. Även saker med visst reparationsbehov ska kunna få ett andra liv. Här kan kommunen bidra genom att skapa förutsättningar för att reparera och därigenom minska avfallet och bidra till utvecklingen av en cirkulär ekonomi. Det gäller även elektronik.

När vi fasar ut det fossila kommer vi använda fler batterier, inte minst i transportsektorn. Men det ska inte ske på bekostnad av den sociala eller ekologiska hållbarheten. Därför ska din gamla mobil eller förrförra dator återvinnas, istället för att samla damm i garderoben. Pantsystem för mobiler vore en bra idé.