Krävs mer än sommarskola

Norrköpings kommun. Allt för många elever har ofullständiga betyg, skriver utbildningsnämndens ordförande Olle Johansson (S). Bild från presentationen av betygsresultaten på Matteusskolan, då även utbildningsdirektör Sofie Lindén medverkade.

Norrköpings kommun. Allt för många elever har ofullständiga betyg, skriver utbildningsnämndens ordförande Olle Johansson (S). Bild från presentationen av betygsresultaten på Matteusskolan, då även utbildningsdirektör Sofie Lindén medverkade.

Foto: Monica Hansson

Debatt2017-07-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Betygen för de som går ut årskurs nio visar om vi lyckats i vårt uppdrag, nämligen att ge alla våra barn och ungdomar förutsättningar att lyckas i skolan. När vi summerar läsåret 2016-2017 kan vi konstatera att vi inte nått de mål som vi satt upp. Allt för många elever har ofullständiga betyg och kommer inte in på ett nationellt program. Vi är de första att skriva under på att det är alldeles för dåligt, men vi är också målmedvetna. Resultaten ska förbättras även i årskurs nio.

Det är förhållandevis enkelt att ropa på enkla lösningar i olika former. Ofta lyfts sommarskolan fram som det allena saliggörande. Sommar- eller lovskola kan förvisso vara ett bra komplement för de elever som av olika anledningar inte hunnit färdigt. Det är dock under ordinarie skoltid som vi ska ge de kunskaper som krävs. Därför är bilden något mer komplicerad och de insatser vi gör och behöver utveckla olika, just för att möta allas behov.

Vi har sedan tidigare startat och fortsätter utveckla verksamheten i förskolan och skolan med tidiga insatser. I år 6 ser vi resultat, där förbättras elevernas kunskaper. Tyvärr ser vi inte samma utveckling i årskurs nio även om skillnaderna mellan skolor minskar, vilket är bra. En del förklaras med för kort tid i vårt skolsystem men det finns allt för många som börjat i vår förskola och haft nio år i grundskolan. Vi vet att skolsegregationen har betydelse, vi vet att föräldrars utbildningsbakgrund har betydelse. Men vi vet också att vi kan utbilda alla elever oavsett bakgrund eller vilken skola man går på om vi tillskapar rätt förutsättningar.

Vi har i Norrköping under flera år haft ett tydligt fokus på tidiga insatser. Inga barn eller elever ska falla igenom. Med riktade insatser i förskola och på familjecentraler ska vi tidigt upptäcka och ge stöd. Vi ska genom generella insatser med bl.a. föräldrautbildning stödja alla barns möjligheter. Från höstterminen 2017 kommer vi att ha en likvärdig förskoleklass där alla elever får fem timmar fem dagar i veckan med skickliga pedagoger. Genom att förstärka elevhälsan med psykologer, kuratorer, skolsköterskor, logopeder speciallärare och specialpedagoger ger vi fler bättre stöd.

Det är insatser som gör skillnad men vi behöver få stödet från elevhälsan närmare våra elever och i ett tidigare skede. Därför arbetar vi för att implementera ”Kolsva-modellen” i våra skolor. För att snabbare nå resultat behöver vi ge de elever som inte når målen relevant stöd innan det är försent.

Vi ska ge alla lärare och pedagoger förutsättningar att fokusera på undervisning och lärande genom att renodla uppdraget. Lärare ska undervisa. Rektorernas förutsättning för pedagogiskt ledarskap ska utvecklas genom tydliga roller. En rektor för det statliga uppdraget och en rektor för det kommunala uppdraget.

Alla elever som börjar årskurs nio till hösten och som vi vet är i riskzonen ska från dag ett ha ett riktat stöd. Oavsett om det är matematik, gymnastik, engelska eller historia. Alla elever ska ges möjligheten att lyckas. För det är vårt uppdrag. Där vi ser att ökade resurser ger resultat, där ska vi prioritera.

Norrköpings skolor

Läs mer om