Kultur för äldre ger glädje och livskvalitet

Jag tänkte berätta en kort liten historia från verkligheten. Den utspelade sig i samband med att projektet ”Kultur för äldre” lanserades i Östergötland.

Debatt2020-09-09 08:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kultur för äldre innebär att kulturutövare besöker äldreboenden och på plats erbjuder sin föreställning för de boende, vilka på grund av ålder och krämpor kan ha svårt att ta sig till de traditionella kulturarenorna.

Denna dag skulle ett musikaliskt besök äga rum på ett äldreboende där det fanns en dam som sedan länge slutat ta notis om den yttre världen. Avskärmad från tillvaron i övrigt fördrev hon sina dagar utan minsta känslouttryck.

Nåväl, några kulturutövare kom till boendet och satte igång sin föreställning. Jag tror det var under ett inslag av trumspel som det plötsligt uppmärksammades att den annars så okontaktbara damens mungipor plötsligt lyftes till ett förnöjt leende. Hennes fot började trumma i takt mot golvet och ögonen glittrade till och så befann hon sig plötsligt där – i nuet!

En behjärtansvärd historia, men som liberal vill man också gärna ha mer vetenskapliga rön. Så vad säger då forskningen? Karolinska Institutet har en sajt som heter Den kulturella hjärnan, där man samlar bland annat internationell forskning om kulturens betydelse för äldres hälsa. I en SVT-artikel, som förvisso har några år på nacken, berättar professor Gunnar Bjursell, KI, om de olika positiva effekterna av kultur för äldre. Dans bidrar till starkare benstomme och stärkt balanssinne. Minskat antal benbrott är något som kommunerna snabbt kan räkna hem, då ett enskilt benbrott ofta kan generera kostnader på en halv miljon kronor. Vidare konstateras att musik många gånger kan öka livskvaliteten för boende inom äldreomsorgen. Särskilt bra effekt kan man se när man använder musik vid rehabilitering efter exempelvis stroke, då det har visat sig att det förbättrat förmågan att tänka och resonera.

I Koalition för Östergötlands Kulturplan som antagits i Regionfullmäktige fastslogs att konceptet ”Kultur för äldre” skulle vidareutvecklas. Detta är jag som liberal både stolt och glad över. I den nationella värdegrunden för äldreomsorgen uttrycks just vikten av att äldre personer ska få känna välbefinnande och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra och där fyller kulturupplevelser en viktig funktion. De ger mervärde, väcker minnen och skapar samhörighet med andra. 

Vi är alla smärtsamt medvetna om utmaningarna och isoleringen som coronapandemin gett upphov till på våra äldreboenden. Det har i år inte kunnat genomföras så många föreställningar, men samtidigt behövs de ju också mer än någonsin! Flera goda exempel finns dock, där man löst det genom att vara utomhus. Därför uppmanar jag nu alla regionens kommuner att hjälpa sina boenden att boka ”kultur för äldre-föreställningar” med nya kreativa men säkra lösningar. Våra äldre behöver dessa upplevelser och vi inom Liberalerna fortsätter oförtrutet arbetet med att sätta behoven för våra äldre i centrum.