Demokrati, AI och bibilioteken viktiga i ny kulturplan

Till hösten kommer Region Östergötland att anta en ny kulturplan för lĂ€net.

Kulturen Ă€r livsviktig för demokratin. DĂ€rmed Ă€r kultur starkt kopplad till demokrati, skriver centerpartisternas Ulric Nilsson och Julie Tran med anledning av den nya kulturplanen i Region Östergötland.

Kulturen Ă€r livsviktig för demokratin. DĂ€rmed Ă€r kultur starkt kopplad till demokrati, skriver centerpartisternas Ulric Nilsson och Julie Tran med anledning av den nya kulturplanen i Region Östergötland.

Foto: Louise Åsenheim/Fotograf Engström

Debatt2023-08-05 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Planen visar hur Östergötland vill fördela de statliga stöden inom sju konst- och kulturomrĂ„den, och vilka ambitioner regionen har för dessa omrĂ„den. För Centerpartiets del Ă€r det frĂ€mst tre saker vi vill fĂ„ in i kulturplanen. Det handlar om att stĂ€rka demokratiperspektivet, synliggöra Artificiell Intelligens (AI) pĂ„verkan pĂ„ kulturen, och slutligen, lyfta bibliotekens roll för ökad delaktighet i samhĂ€llet. 

I dagens samhĂ€lle kan vi inte ta demokrati för givet. Minsta steg mot att begrĂ€nsa demokratin, sĂ„som inskrĂ€nkningar i kulturen behöver omedelbart uppmĂ€rksammas och stoppas. Kulturen Ă€r livsviktig för demokratin. DĂ€rmed Ă€r kultur starkt kopplad till demokrati. 

Det Ă€r endast inom ramen för ett fritt och demokratiskt samhĂ€lle som en fri och levande kultur kan fĂ„ den nĂ€ring den behöver för att utvecklas, varför principen om armlĂ€ngds avstĂ„nd Ă€r viktig att lyfta. Inkludering i kulturlivet och kulturskapande bidrar till kĂ€nslan av samhörighet, vilket i sig skapar tillit mellan medborgare. Tillit Ă€r viktigt i ett demokratiskt samhĂ€lle. 

Konst, dans och andra kulturyttringar kan inspirera och frigöra mÀnniskor till att vÄga uttrycka sig, forma sina liv efter egna önskningar och drömmar. Framförallt gÀller detta de unga mÀnniskor som söker sin vÀg framÄt. Det Àr Àven viktigt, inte minst för barns och ungdomars livsmöjligheter, att kultur ska kunna utövas i hela lÀnet, oavsett om de bor i en by, mindre tÀtort, stad, landsbygd eller förort, och att de erbjuds en rad olika uttrycksformer.

Kulturen behöver prĂ€glas av öppenhet, mĂ„ngfald och tolerans. Kulturens nĂ€ra koppling till demokratins hjĂ€rta Ă€r tydligare idag Ă€n den varit under lĂ„ng tid. DĂ€rför finns behov av att understryka kulturens roll för demokratin, den om att frĂ€mja demokratin. Med anledning av detta önskar Centerpartiet tydliggöra detta genom att det införs ett strategiskt mĂ„l om att ”FrĂ€mja demokratin”. Vi anser Ă€ven att principen om armlĂ€ngds avstĂ„nd bör lyftas in i det nya strategiska mĂ„let ”FrĂ€mja demokratin” för att vĂ€rna om den fria kulturen och tydliggöra dess roll för demokratin. 

Vi ser ocksĂ„ att digitalisering och AI öppnar nya vĂ€rldar. Det sker snabba förĂ€ndringar inom kulturskapandet och musikvĂ€rlden. Genom AI gĂ„r det att skapa konst och musik pĂ„ ett sĂ€tt som tidigare inte var möjligt. Region Östergötland behöver bevaka, delta i förĂ€ndringen och möjliggöra att sĂ„ kan ske. Den nya generationen barn och unga kommer att leva i detta och se det som ett naturligt inslag i kulturen. Vi behöver dĂ€rför vara förberedda pĂ„ detta och gĂ„ in med öppna sinnen. Dessa utgĂ„ngspunkter behöver synliggöras i kulturplanen.

Under avsnittet Bibliotek önskar vi tydliggöra vikten av ett tillgĂ€ngligt samhĂ€lle. Oavsett om man Ă€r ung eller gammal, man eller kvinna, har en funktionsnedsĂ€ttning eller rötter i ett annat land Ă€r det centralt att kunna ta aktiv del i samhĂ€llet. Det kan handla om fysisk tillgĂ€nglighet, information pĂ„ lĂ€ttlĂ€st svenska eller andra sprĂ„k. Östergötland ska vara en region dĂ€r samtliga invĂ„nare har möjlighet till full delaktighet i samhĂ€llslivet och det demokratiska samtalet, dĂ€r biblioteken spelar en stor roll.

Med dessa inspel önskar Centerpartiet bidra till ett levande kulturliv som prÀglas av öppenhet och tillgÀnglighet, dÀr kultur och konst kan nÄ ut till fler grupper i samhÀllet och i hela lÀnet.