Språkpaket så att fler lär sig svenska

Vi inför språktester för personal inom förskolan för att säkerställa att barn lämnar förskolan med åldersadekvat språk. 

För oss är självklart att alla barn och unga i Norrköping ska ha tillgång till det svenska språket, skriver Maria Sayeler Behnam med flera.

För oss är självklart att alla barn och unga i Norrköping ska ha tillgång till det svenska språket, skriver Maria Sayeler Behnam med flera.

Foto: Eva Jensen

Debatt2025-05-06 12:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska språket är nyckeln för att klara skolan. För oss är självklart att alla barn och unga i Norrköping ska ha tillgång till det svenska språket, oavsett var i Norrköping man växer upp. Tyvärr ser inte verkligheten ut så idag. Tvärtom ser vi en risk med att barn som växer upp i socioekonomiskt sårbara områden riskerar att träffa personal som brister i det svenska språket. Förskolan förstärker idag ojämlikhet och dåliga förutsättningar för barn som redan kommer från språksvaga hem vilket bäddar för att vi får fler barn som senare inte klarar skolan. Idag kan man se hur barn redan vid skolstarten har ett så bristande språk att det ger svårigheter många år framåt, och det kan vi inte acceptera.

Kvartetten i utbildningsnämnden är överens om att vi behöver göra mer för att stärka det svenska språket inom skolan. Det samlas i ett paket av insatser och ser ut enligt följande: 

  • Vi skjuter till ytterligare 10 miljoner kronor till skolan för att minska ojämlikheten och insatser för att stärka det svenska språket.
  • Vi prioriterar arbetet med att stärka språkundervisningen för språksvaga individer.
  • Vi inför språktester för personal inom förskolan för att säkerställa att barn lämnar förskolan med åldersadekvat språk. 

Vi vet också att modersmålsundervisningen och studiehandledning är en bärande del för flerspråkiga elever att kunna lära sig svenska. Även om migrationen har minskat har Norrköpings kommun fortsatt en hög andel elever med utländsk bakgrund och dessa elever måste lära sig svenska språket för att också vara med och bära kommunen framåt. Därför har Kvartetten beslutat att öka kvaliteten inom modersmålsundervisningen.

Att vi har ett minskat barn- och elevunderlag som påverkar kommunens skolorganisation och ekonomi är nog inget som någon har missat men parallellt med detta behöver vi höja kvaliteten och höja skolresultaten. En del i det är att stärka förutsättningarna för alla barn att lära sig svenska. Genom en skola där fler barn har framtidsdrömmar och chansen att påverka densamma kan vi få färre som inte klarar skolan och fler som får bättre förutsättningar att lyckas i skolan.

Maria Sayeler Behnam (S) 

Ordförande i utbildningsnämnden 

Claes Nilsson (KD)

Ledamot i utbildningsnämnden 

Emil Nilsson (C)

Ledamot i utbildningsnämnden

Bitte Sundin (L)

Vice ordförande i utbildningsnämnden

Samtliga Norrköpings kommun