Drömmar måste drömmas nu, som ska bli sanna en gång…

I Norrköping pågår en het debatt kring ”Kulturslakten i NKPG”. Är det här början på en nedmontering av allt vad kultur heter i vår fina stad? Debatten har även nått den franska tidningen Le Monde.

Det gör något med barn att få framträda ”på riktigt”, i skarpt läge, med stor publik, stor orkester, dirigent, strålkastare och konferencier, skriver Christina Karlén. Arkivbild från julkonsert med musikklasserna och Symfoniorkestern.

Det gör något med barn att få framträda ”på riktigt”, i skarpt läge, med stor publik, stor orkester, dirigent, strålkastare och konferencier, skriver Christina Karlén. Arkivbild från julkonsert med musikklasserna och Symfoniorkestern.

Foto: Foto Michael Bruze

Debatt2023-09-09 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi närmar oss årets Kulturnatt, numera en tredagars kulturfest med något för alla. Låt Norrköping fortsätta vara ett fantastiskt utbud av all sorts kultur.

I Norrköping får kulturskoleelever från tidig ålder spela på Louis De Geers (LDG) stora scen i den årliga julkonserten tillsammans med Symfoniorkestern Norrköping (SON). Finklädda barn som spelar upp till konsert. Glädjen och stoltheten är påtaglig. Det gör något med barn att få framträda ”på riktigt”, i skarpt läge, med stor publik, stor orkester, dirigent, strålkastare och konferencier.

I Norrköping börjar 120 glada 10-åringar varje höst i musikklass i årskurs fyra och får från den första höstterminen möjligheten att stå på samma scen, LDG och sjunga tillsammans med SON, flera gånger per år under hela grundskoletiden.  Antagningen till Musikklass är rättvis; det handlar inte om var du bor, föräldrarnas utbildnings- eller inkomstnivå. Det handlar enbart om att du ska vara begåvad, kunna sjunga, ha gehör och rytmkänsla. Och varje vår slutar 120 glada 16-åringar årskurs nio, för att i många fall fortsätta med musik i någon form. Norrköpings Musikklasser startade 1960 på Hagaskolan. 

I Norrköping finns treårigt Estetiskt program på De Geergymnasiet, med varianterna Musik eller Musik spets. En unik utbildning med fantastiska lärare, många av dem är musiker i SON. Under de tre åren läser eleven, förutom vanliga kärnämnen, specifika musikämnen, som ensemblespel, körsång, individuell instrumentundervisning, gehörs- och musiklära, musikproduktion, arrangering och komposition. Under hela gymnasietiden ett tätt samarbete med SON i SON-projektet, estettreornas gymnasiearbete. Det här mynnar ut i en stor föreställning som spelas som skolföreställlningar under en vecka och som familjeföreställning med köpta biljetter i LDG.

Det här ger eleverna en ovärderlig erfarenhet, både av att få arbeta tillsammans med professionella musiker, en hel symfoniorkester, få möta en dirigent och stå på scen i en storslagen produktion de skapat helt själva. 

På De Geergymnasiet ser lärarna till att eleverna på Estet Musik får chans att spela i andra sammanhang, på Crescendo, på lunchkonsert i stadens kyrkor, på företagsevent, på stadens caféer och att de får möta stora artister.

I Norrköping ges varje år Luciakonserter, med kröning av Odenses (Norrköpings vänort) och Norrköpings Lucia. Då medverkar, förutom tärnorna, hela gymnasiekören från De Geergymnasiet. En mäktig upplevelse när flera hundra unga röster ljuder ut från scenen. 

Till samtliga av ovanstående föreställningar säljs biljetter och det brukar vara fullsatt till sista plats. Det här är konserter för alla i hela Norrköping. Dessa ingår också i statistiken!

En rak fråga till Sophia Jarl: Vilka konserter har du varit på? Enligt dig glest i salongen när du varit i LDG. Har du besökt någon av dessa föreställningar med musikelever på scenen? När jag har gått på konserter har det oftast varit mycket välbesökt, såväl SON:s konserter som artister utifrån. 

I Norrköping finns också kvalitetsfilmsbion Cnema, med filmutbildningar, Filmfonden och ett nära samarbete med Linköpings Universitet för att skapa film. Utan den verksamheten hade aldrig Crazy Pictures funnits, som satt Norrköping på världskartan.

Det här är något att vara riktigt stolt över. Låt det fortsätta få vara så. Inför inte entréavgift på våra kommunala museer, inkräkta inte på Kulturskolans avgifter, stötta Cnema, Musikklasserna, De Geergymnasiets Estetprogram. Sälj inte ut Louis De Geer till privata intressenten. Det är allas vårt gemensamma vardagsrum.

Jenny Jägerfeld, skriver i NT 26/8: ”Förstår Norrköpings kommunstyre vilken sorts mög som blir kvar om alla kulturella uttryck på egen hand måste finansiera sig själva? Somliga kommunpolitiker förstår inte att man måste så för att kunna skörda, och att det kan ta några år innan fröna blommar. Norrköpings kommunstyrelse går steget längre och slaktar fullt fungerande, prunkande botaniska trädgårdar.”

”Drömmar måste drömmas nu, som ska bli sanna en gång. Om äppelträdet inte drömde om sin blomning, skulle frukten aldrig mogna.”  (kinesiskt ordspråk).