Ledarskapet i förskolan

Vi ska så långt som möjligt ger varje medarbetare makt över sitt eget arbete, skriver Olle Johansson (S).

Vi ska så långt som möjligt ger varje medarbetare makt över sitt eget arbete, skriver Olle Johansson (S).

Foto: Gun Stenehall

Debatt2018-09-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av politikens viktigaste uppdrag är att följa upp de beslut som vi fattar. Vi gör det på olika sätt. Dels genom statistik och olika nyckeltal, men det allra viktigaste är att själv se och uppleva. I våras bestämde jag mig för att genomföra ett antal förskolebesök med fokus på samtal med personal.

Upprinnelsen var ”förskoleupproret” och att alltför många pedagoger är missnöjda med sin arbetssituation. En arbetsplats som är viktig och betydelsefull, och arbetet där man får möta våra minsta är i grunden väldigt positivt.

Även om man ska vara försiktig med egenevidens så upplever jag att det finns frågor som återkommer på flera förskolor. Pedagoger i Norrköpings förskolor tycker om sitt arbete, man tycker om att gå till jobbet, man är engagerad och vill skapa en bra, trygg, rolig, lärande och stimulerande dag för våra barn. Men det finns också en känsla av att inte vara med i processen, att det är någon annan som bestämmer. Stressen av att uppdraget inte matchar förutsättningarna. Att inte mötas av tillit, utan att allt ska kontrolleras och dokumenteras.

Medarbetarskap måste innebära att beslut hanteras där de som har bäst kunskap också fattar besluten. Att vi så långt som möjligt ger varje medarbetare makt över sitt eget arbete. Att tillsammans med sina arbetskamrater äga processen. Om vi ska lyckas måste vi minska kontrollen och öka tilliten. Ett gott ledarskap innebär att chefer och anställda är samspelta och där chefen skapar förutsättningar för de anställda att leda sig själva och varandra.

Det är politik som har skapat dagens situation, och det är också politik som kan förändra den. Norrköpings förskolor ska ha medarbetare som känner tillit och är delaktiga. Ett första steg är att skapa ett verksamhetsnära ledarskap. Vi ska inte, som idag, ha chefsgrupper på distans. Vi ska ge förskolan dess personal och ledning goda förutsättningar, både ekonomiskt och strukturellt. Det är bra för våra pedagoger och det är bra för våra barn.

Läs mer om