Marknadshyror är inte lösningen på bostadskrisen

I Sverige har vi kollektivt förhandlade hyror som sätts utifrån en bostads bruksvärde. Det påstås ibland att marknadshyror leder till ett ökat bostadsbyggande. Det påståendet stöds inte av någon forskning.

4 juni tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot betänkandet där en fri hyressättning vid nyproduktion föreslås.

4 juni tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot betänkandet där en fri hyressättning vid nyproduktion föreslås.

Foto: Lars Schröder/TT

Debatt2021-06-08 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad vi däremot vet är att de ger fastighetsägarna rätten att sätta så höga hyror de vill. Vänsterpartiet säger därför nej till marknadshyror.

Just nu pågår en utredning om att införa så kallad fri hyressättning i nyproduktion. Om ett nytt system med marknadshyror införs, vilken fri hyressättning innebär, kommer det att ha konsekvenser både för samhällsutvecklingen i största allmänhet och länets hyresgäster i synnerhet.

”Reformera hyresmodellen. Fri hyressättning vid nybyggnad införs.” Så lyder januariavtalets punkt 44.  I slutet av maj beskriver regeringens utredare hur det ska gå till. Nyordningen kommer att leda till att högre hyror sätts över hela linjen. 

Detta är en del av socialdemokratins eftergifter till både Centern och Liberalerna för att behålla regeringsmakten. Det här är bara början då fri hyressättning i nyproducerade lägenheter är ett första steg mot fria marknadshyror i hela hyresbeståndet.

I sin rapport till Hyresgästföreningen visade konsultföretaget Ramboll att ett införande av marknadshyror skulle höja hyrorna i exempelvis Linköping med 31 procent. I genomsnitt. Helt oacceptabelt tycker vi.

Ibland hävdas det att marknadshyror skulle vara en lösning på bostadsbristen. Tvärtom finns det dock mycket som tyder på att hyrorna skulle skjuta i höjden och riskera att beröva Östergötlands hyresgäster tryggheten i att ha en egen bostad. Något som redan idag kan vara svårt att ha men som med denna reform skulle försvåras ytterligare.

Vi i Vänsterpartiet kommer därför att ta strid för att så inte sker. I första hand är vårt mål att väcka opinion och mobilisera mot förslaget och på så sätt se till att det aldrig läggs fram. Om regeringen trots detta ändå lägger lagförslaget "på bordet" vilket innebär att marknadshyror införs, kommer Vänsterpartiet att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.