Norrköping - en kulturellt segregerad stad

Kulturnatten i Norrköping. I år sammanföll den med en riksdebatt som inleddes med en artikel skriven av Norrköpings kommunstyrelsens ordförande, Sophia Jarl (M).

 politikerna borde diskutera den här frågan eftersom kultur är ett neutralt ämne och kan vara ett integrationsmedel som bidrar till att lösa de stora problem som Sverige står inför idag, såsom organiserad brottslighet och segregation, skriver Said Zarwal.

politikerna borde diskutera den här frågan eftersom kultur är ett neutralt ämne och kan vara ett integrationsmedel som bidrar till att lösa de stora problem som Sverige står inför idag, såsom organiserad brottslighet och segregation, skriver Said Zarwal.

Foto: Privat

Debatt2023-10-01 19:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blev huvudämnet i nyhetsbulletinen och i tv-program. Politikerna var splittrade mellan anhängare av att finansiera kultursektorn med skattepengar och motståndare till att finansiera en stor del av kulturprojekt med skattepengar, eftersom det finns en annan sektor som behöver dessa pengar. 

Men i denna diskussion var det ingen som talade om den kulturella segregationen som finns i Norrköping.

Under de senaste dagarna träffade jag några av mina vänner, och jag pratade med dem om kulturnatten. De flesta av dem frågade mig: "Vad är kulturnatten?" Jag visste inte ens själv att det fanns ett kulturliv i Norrköping innan mitt deltagande i Kulturspårets projekt. I Kulturspåret-projektet bjöd jag in en av mina vänner till en orkesterkonsert på Louis De Geer, och jag sa att jag hade en extra biljett till honom, men min vän kom inte till orkesterkonserten. 

När jag ringde honom och frågade varför han inte kom, sa han till mig: "Louis De Geer och dessa lyxiga platser är inte våra, utan deras." Efter att ha diskuterat med honom förstod jag att han menade att kulturlivet i Norrköping var monopoliserat av en viss grupp.

Det finns många initiativ som försöker bryta den kulturella segregationen i Norrköping, men de räcker ändå inte. Det finns fortfarande några Norrköpingsbor som frågar: "Vad är Louis De Geer? Är det kulturella livet i Norrköping för alla invånare eller monopoliserat av en viss grupp?" 

Jag anser att politikerna borde diskutera den här frågan eftersom kultur är ett neutralt ämne och kan vara ett integrationsmedel som bidrar till att lösa de stora problem som Sverige står inför idag, såsom organiserad brottslighet och segregation. Att möjliggöra för alla Norrköpingsbor, särskilt invånare i utsatta områden, att delta i kulturlivet innebär att staden ska vara en positiv miljö för att skapa konstnärer och kreatörer istället för kriminella. 

Då får stadens invånare höra ljudet av musik istället för ljudet av explosioner och de negativa nyheter som publiceras om Norrköping. 

Det första steget för att lösa problemet med kulturell segregation börjar med att prata med dem som lider av det och uppmuntra dem att delta i kulturlivet i Norrköping.