Norrköpings skolor prioriteras

Foto: Josefine Loftenius/TT

Debatt2016-10-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utvecklingen i Norrköping går åt rätt håll. Vi har lyckats vända utvecklingen när det gäller befolkning, bostadsbyggande och fler arbetstillfällen. Vi har dock områden där vi behöver göra mer, ett sådant är skolan.

På flera av kommunens skolor, bland annat på Mosstorpskolan och Hultdalskolan, går utvecklingen åt rätt håll, vi har dock några skolor som har ett särskilt tungt uppdrag, bland annat som en följd av flyktingmottagandet, och där resultaten kraftigt försämrats. I klartext betyder det att vi har ökade skillnader mellan skolor och därmed också eleverna.

Vi vill att varje ny krona som tillförs skolan ska ge tydliga resultat. Därför tillsatte vi en expertgrupp som under 2016 genomlyste Norrköpings skolor och tillsammans med Health Navigator och SKL tog fram åtgärder för att på sikt utjämna skillnaderna mellan skolor och höja resultaten för varje enskild elev. Deras slutsats var tydlig, insatser ska komma tidigt och involvera alla berörda.

Vi ser också ett behov av att ge stöd till de skolor som har störst utmaningar, inte minst efter att tagit emot många nyanlända elever. Därför har vi redan i år förstärkt Borgsmoskolan och Klingsborgskolan för att de ska ha bästa möjliga förutsättningar att ge eleverna den kunskap de behöver. Matteus- och Gustav Adolfsskolan har fått resurser för att införa tvålärarsystem. Vi har infört ett tionde skolår för nyanlända och mentorverksamhet på gymnasiet. Vi inför tvålärarsystem för de teoretiska ämnena på yrkesprogram. Satsningar som vi ser redan idag skapar förutsättningar för bättre lärande för våra elever och något vi avsätter resurser för att fortsätta med.

Det räcker dock inte, vi kommer envist fortsätta arbeta med att förbättra våra skolors möjligheter att utveckla lärandet. Vi kommer att förstärka tidiga insatser för att ge alla barn och elever samma förutsättningar. Något som Health Navigator, som sagt, lyfter fram som den enskilt viktigaste åtgärden.

Elever från föräldrar med högre utbildning presterar generellt bättre i skolan. Det är dock ingen naturlag att det ska vara på det viset. Föräldrarna är naturligtvis viktiga för lärandet men genom att organisera arbetet i förskola och skola på ett sätt som stödjer och lyfter varje barn kan vi också ge alla barn bra förutsättningar att klara skolan. Därför tar vi också till oss av den rapport och de förslag vi fick. I klartext betyder det att vi även fortsätter utveckla insatser i tidiga år.

Bland annat innebär det att vi förstärker arbetet med att tidigt identifiera svårigheter för varje barn och utvecklar arbetet med exempelvis läsförståelse och matematik. Vi behöver dock nå många barn ännu tidigare. Därför kommer vi utveckla familjecentraler och öppen förskola. Vi kommer i större utsträckning erbjuda föräldrautbildning och vi kommer att arbeta med uppsökande verksamhet för att de barn som har plats i förskola och pedagogisk omsorg ska utnyttja tiden.

Sammantaget innebär Kvartettens budgetförslag en tydlig prioritering på skolan. Den bygger i sin tur bygger på den forskning som finns. Stöd ska sättas in när det behövs, för det förstärker vi Utbildningsnämnden med 47 miljoner kronor.

Läs mer om