Söderköpings barn- och utbildningsnämnd ska på sitt oktobersammanträde den 24 oktober besluta om Nyströmska skolans framtid. Enligt en beställd konsultrapport ”sparar” kommunen drygt två och en halv miljon per år – 170 kr per kommuninvånare och år – genom att permanent lägga ner de högskoleförberedande gymnasieprogrammen på Nyströmska skolan.
Det blir också konsulternas rekommendation trots den förhållandevis lilla besparingen och att alla andra indikationer talar för att behålla natur- och ekonomiprogrammen. Såväl barnperspektivet, som Nyströmskas interna samarbete och Söderköpings attraktion och identitet som också bedömts, talar för ett återinförande av Natur- och Ekonomiprogrammen.
Men inte nog med detta. Rapporten noterar att det finns möjliga effektiviseringar, men räknar inte med dessa i sin ekonomiska kalkyl.
Det handlar för det första om samordning av undervisningen. Sjuttio procent av programmens undervisning kan samläsas. Besparingarna av detta har inte redovisats i utredningen.
Dessutom bör det vara möjligt att läsa tillsammans med de studerande på komvux, som studerar motsvarande ämnen. Hur mycket detta kan ge i besparingar bör också redovisas innan beslut tas.
För det andra ligger det pris som andra kommuner får betala till Söderköping för elever som studerar på Nyströmska väldigt lågt. Konsultföretaget rekommenderar att detta pris höjs åtminstone till genomsnittet i Sverige. Men konsulterna tar inte hänsyn till denna möjlighet när man kommer till sin rekommendation beträffande nedläggning av N och E-programmen.
Vi finner detta anmärkningsvärt och uppmanar nu partiföreträdarna i barn- och utbildningsnämnden att ta hänsyn till dessa besparingsmöjligheter vid sitt nästa oktobersammanträde och rösta för antagning till N- och E-programmen 2025/26. En permanent nedläggning skulle sannolikt ge marginella besparingar om ens några om samkörning i större utsträckning skulle komma till stånd. Som många påpekat, och som konsultrapporten också kommer fram till, medför en nedläggning flera negativa konsekvenser för Söderköping. Det gäller såväl ungdomarnas valmöjligheter som kommunens identitet som en attraktiv välfärdskommun.
Björn Grip (v), f d folkhögskolelärare och -rektor
Krister Larsson, f d gymnasielärare på Nyströmska skolan