Allt oftare hör vi om insekter som framtidens proteinkälla och en del i lösningen för att mätta en växande befolkning. Framtida förresten – i stora delar av världen äter man insekter sedan tusentals år och det tycks både smart och smakligt! Det är mest vi västerlänningar som för länge sedan av oklara skäl har slutat med den vanan. Men det är kanske dags att vända på det nu? Det finns åtminstone 1 400 ätliga arter att välja på!
Vare sig man tänker sig insekter på sin egen tallrik, som ingredienser i läkemedel och krämer eller som foder i djuruppfödning, är det svårt att bortse från deras fantastiska egenskaper. De har ett högt proteininnehåll jämfört med andra animalier, höga värden av omega-3 och andra fettsyror och de innehåller också mycket kalcium, järn och zink. Insekterna är extremt effektiva foderomvandlare, de behöver lite vatten och har många andra egenskaper som gör dem lätta att producera.
De har också en fantastisk förmåga att omvandla rester och avfall till mer användbara produkter. I Eskilstuna planeras för en containerlösning där några miljoner smålarver av svart soldatfluga ska omvandla två ton matavfall per dag till 400 kg högvärdig kompost och 400 kg protein i form av fluglarver. Larverna kan sedan bli foder till kyckling eller i fiskuppfödning. Projektet i Eskilstuna sker i samarbete med SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) där man bedriver omfattande forskning på insekter i olika "roller" i ett hållbart kretslopp.
På Vreta Kluster arbetar vi med att stödja utvecklingen inom så kallade ”gröna näringar” och vi får just nu frågor från olika håll angående insektsproduktion. Kanske kan det bli en kompletterande verksamhet på ett antal lantbruksföretag? Eller generera helt nya företag? Vår inställning är att insekterna inte ska ställas mot köttproduktion, utan ses som ett komplement där de på olika sätt kan passa in i ett hållbart kretslopp av näringsämnen – från jord till bord och tillbaka till jord. Kanske är det i fodertillverkningen som de först kommer att få verklig betydelse?
Men de tidiga företagarna i insektsbranschen möter en del problem vare sig det gäller foder eller livsmedel. Livsmedelsverkets tolkning av EU-lagstiftningen hindrar effektivt all försäljning av insektsbaserade produkter i Sverige idag.
Linköpingsföretaget Eat:em som har utvecklat en serie proteinsnacks baserade på syrsmjöl, får därför vackert vänta medan deras danska och nederländska konkurrenter säljer för fullt och utvecklar nya marknader, primärt mot tränings- och hälsosegmentet. Möjligen kommer en regelförändring under 2018, men för ett nystartat företag med växande marknad men utan försäljning, är ett år en evighet. Så nu har Eat:em startat ett danskt försäljningsbolag för att kunna vara med när det händer.
Jag håller tummarna för att vi inte ska förlora ett spännande företag till länder där möjligheterna är större för entreprenörer som vill utveckla nya affärer och bidra till en hållbarare värld.