En skärgård med en livskraftig bofast befolkning och ett både skyddat och hävdat natur- och kulturlandskap till glädje och nytta för biologisk mångfald och upplevelser.
Nu är ett planeringsunderlag på väg från Söderköpings kommun till Länsstyrelsen angående Bergön i S:t Anna ytterskärgård. Ön är redan påverkad av militären och utvecklingsplanerna säger sig vilja ansluta till ekoturismens principer.
Men det är en mycket omfattande turismexploatering med mängder av byggnader, bryggor och bl.a. tre stycken sex-sju våningar höga tornhus – totalt är det 107 hus på 20-250 kvm med en sammanlagd byggarea på långt över sju tusen kvm!
En indikation på omfattningen får vi i plandokumentet: "Bergön kompletterar andra befintliga och planerade stora besöksdestinationer i regionen som exempelvis Kolmårdens djurpark och Lalandia". Över en miljon kronor av offentliga medel har använts för att ta fram planen via EU genom "Coast4Us" vars ledande principer är att "...improve local participation" – vilket också är en huvudsak i all ekoturism.
Men tyvärr har det här projektet en total avsaknad av lokal förankring! I Bergöns absoluta närområde finns åtminstone ett tio-tal fastboende som på olika sätt, ofta sedan lång tid, är verksamma i relevanta service- och turismnäringar. Det är gårdsbutiker, försäljning och förädling av lokala produkter (t.ex. kött, fisk, grönsaker), guidningar, catering, servering, båtskjutsar, snickeri osv.
Och inga är enligt planeringsunderlaget inblandade i förarbetena eller mig veterligen knappt ens informerade om det som planeras på Bergön. Ägandet av fiskevatten, där också jakträtten ingår, är något helt centralt i skärgårdsbruket och runt Bergön är det två bofasta på Aspöja som äger fiskevattnen. Dessa skulle förstås i högsta grad påverkas av bryggor, bojar, båttrafik osv. enligt nuvarande exploateringsplan för Bergön – men hur dessa fiskevattensrättigheter ska hanteras finns inte med någonstans i underlagen. Till detta kommer kritiska frågor om fågelskyddsområden, avloppsfrågor, kommunikationer och mycket annat.
Bergön kan vara en lämplig plats för någon form av turismverksamhet men den måste då planeras i enlighet med den hållbara ekoturismens principer. Med tanke på läget i en mycket känslig ytterskärgård och bl.a. i direkt anslutning till ett viktigt fågelskyddsområde är det också nödvändigt att starkt begränsa omfattningen av projekteringen.
Den typ av tung och omfattande exploatering som presenteras i planeringsunderlaget bör i stället i så fall förläggas till platser som redan är starkt påverkade av turism och som har fastlandsförbindelse, typ: Arkösund, Mon och Tyrislöt. Härifrån kan så människor med kollektiva, hyrda eller egna båtar och kajaker komma ut i en levande, men ej överexploaterad, ytterskärgård.
Sammantaget finns det all anledning att mycket kritiskt betrakta de nu aktuella oerhört omfattande exploateringsplanerna för Bergön som gjorts med en stor mängd EU medel och helt över huvudet på lokal befolkning, markägare, fiskevattenägare och lokala entreprenörer.
Landskapsvården i skärgården, som på andra håll, är helt avgörande för biologisk mångfald, levande landsbygd och upplevelsevärden. Och då är en helt kritisk fråga var tillgängliga offentliga resurser, inte minst EU medel, gör störst nytta och vilka medel som bara riskerar att tömmas ut över diverse konsulter och deras hyllvärmare på olika myndigheter.