Kvartetten skriver i NT den 6/5 att nu ska man satsa 10 miljoner på att införa språktester för redan anställd personal inom förskolan. Verkligheten är nämligen att i vissa bostadsområden finns förskolor där personalen talar bristande svenska. Barnen som går i nämnda förskolor lär sig därför inte ett "åldersadekvat” språk och misslyckas senare i skolan. Detta är ju ingen nyhet i sig utan skåpmat och en känd problematik som Sverigedemokraterna påpekat under lång tid. Ansvaret för att det ser ut så här har under åratal legat hos de tidigare ”Kvartetter” och S-märkta kommunalråd som styrt Norrköping. En del av förklaringen till förslaget om de 10 miljonerna ligger i att partierna inte insett betydelsen av personalens språkförståelse och språkanvändning för barnens språkliga och kognitiva utveckling. Socialdemokraterna har dessutom länge värnat så kallad ”flerspråkighet” i förskolan, vilket fått till följd att man har anställt personal som har ett annat modersmål än svenska, men som inte behärskar det svenska språket på det sätt som behövs för att kunna undervisa i förskolan.
I en debattartikel i NT (29/1-25) frågade jag Maria Sayeler (S) om det inte är något allvarligt fel när vi blir tvungna att lägga pengar på att språktesta redan anställd personal, för att se om de klarar sitt uppdrag. Jag fick inget då tydligt svar. Även nu saknas detaljer och Kvartetten förklarar inte om det är utbildad och tillsvidareanställd personal som inte behärskar det svenska språket. Gäller problemet utbildad personal så är det anmärkningsvärt att det går att utbilda sig inom svenskt utbildningsväsende, utan att kunna svenska, något vi i så fall måste åtgärda nationellt. Är det fråga om outbildad, visstidsanställd personal så finns det både SFI och Komvux att tillgå för att skaffa sig en utbildning. Ansvaret att utbilda sig som vuxen ligger främst hos individen, inte hos kommunen. Kostnaden faller då på den enskilde och de 10 miljonerna kan användas till barnen och verksamheten i stället.
Vad vill då Sverigedemokraterna?
- Språktesta all förskolepersonal innan anställning.
- Tillsvidareanställ bara utbildade barnskötare och förskollärare.
- Fokusera på att fortbilda all förskolepersonal i hur man lär barn att läsa, skriva, tala och tänka.
- Lägg dessa 10 miljoner på språkutvecklande aktiviteter för alla barn, som till exempel kulturupplevelser, högläsning, teaterbesök, museibesök och liknande aktiviteter, för att skapa en kontextrik miljö där barnen lär sig förstå och använda svenska språket till fullo.
Gunilla Hellberg (SD)
Gruppledare i Utbildningsnämnden Norrköping