Nyligen gick min löprunda till Rambodal från centrum via Hageby och Smedby. Det gav en smärtsam upplevelse av kommunens boendesegregation. Stora områden med hyreshus i Hageby och därefter i princip bara radhus och villor i Smedby och Rambodal. Hur kommer det sig att kommunen har planerat på detta ensidiga sätt? Det innebär att människor med olika ekonomi bor i olika områden och därmed möts mindre. Boendesegregationen påverkar även skolsegregationen och därmed barns möjligheter att lära känna barn från familjer med olika ekonomiska förhållanden än sina egna.
Frågan om var bostäder ska finnas och i vilken form planeras i översiktsplanen. Norrköpings översiktsplan för staden håller nu på att uppdateras, i mitten av maj gick samrådstiden ut. En översiktsplan är en kommuns övergripande plan om hur mark- och vattenområden får användas. I översiktsplanen talar kommunen om hur man vill att stad och land ska utvecklas, var det kan och bör byggas, var det behövs nya vägar och cykelbanor och vilka områden som bör sparas för rekreation.
Feministiskt initiativ (FI) ser mycket positivt i förslaget till översiktsplan men har också idéer om hur planen skulle förbättras och har därför skrivit ett remissvar. En positiv sak i förslaget är hur det i strategin för bostäder trycks på behovet av integrering: ”Bostadsplaneringen ska ske med blandade boendeformer och med integrering och utjämnande av sociala skillnader i fokus.” Tyvärr saknas dock liknande tankar i delar av den områdesspecifika delen. Inget om blandade boendeformer finns till exempel med om Inre hamnen, Östra Saltängen och Västra Sylten. Istället beskrivs hur dessa områden ska bli ”attraktiva”. Det är viktigt att nya områden direkt bidrar till integrering – när området väl finns är det svårare att bryta boendesegregation. FI har därför i vårt remissvar föreslagit att det ska skrivas in i riktlinjerna för dessa områden att blandade boendeformer ska finnas.
Förslaget till plan innehåller också en strategi om att satsa på andra trafikslag än bil med målet att biltrafiken inte ska öka trots ökad befolkning. Det är mycket bra, men målet är inte tillräckligt ambitiöst. För att uppnå de globala och nationella målen om minskad klimatpåverkan krävs betydande minskningar av utsläppen. Då måste även Norrköping bidra och som en del i detta bör målet vara att biltrafiken ska minska, inte bara behållas oförändrad.
FI ser positivt på att ett tillgänglighetsperspektiv lyfts i strategin för det offentliga rummet – ”våra gator, torg och parker ska vara öppna och tillgängliga för alla människor, oavsett förutsättningar.” Ett tillgänglighetsperspektiv saknas dock vad gäller badplatser. Sveriges radio uppmärksammade 2014 att det i Norrköping inte finns en enda tillgänglighetsanpassad badplats. Vi föreslår därför att det ska skrivas in att minst en badplats ska tillgänglighetsanpassas för personer med rörelsehinder.
Låt oss skapa en översiktsplan som blir ett verktyg för att ta sig an ödesfrågan om klimatet och viktiga frågor som integration och tillgänglighet.