Prioritera svenskt före ekologiskt

Målet för kommuner och regioner borde vara att köpa närodlad mat som uppfyller de höga svenska miljö- och djurskyddskraven, skriver Staffan Danielsson.

Allt jordbruk innebär stora ingrepp i naturen, skriver före detta riksdagsledamoten Staffan Danielsson.

Allt jordbruk innebär stora ingrepp i naturen, skriver före detta riksdagsledamoten Staffan Danielsson.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2019-08-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Satsa mer på ekologiskt", 6/8.

Det finns inget ”ekologiskt jordbruk”. Allt jordbruk innebär stora ingrepp i naturen genom uppodling, plöjning och jordbearbetning, tillförsel och bortförsel av näringsämnen, olika bekämpningsmetoder och så vidare. Det är obegripligt att EU tillåtit ett certifieringskoncept att ta patent på begreppet ”ekologi”.

Sveriges jordbruk är bland de mest hållbara och miljö- och djurskyddsvänliga i världen, oavsett odlingskoncept. Det ”ekologiska” använder inte mineralgödsel medan det vanliga miljövänliga jordbruket är bättre från klimatsynpunkt.

Jonas Carlberg på Krav kräver nu att kommuner och konsumenter i Östergötland köper mer ekocertifierad mat, från Sverige och världen.

Samtidigt står kommuner och regioner inför tuffa tider, besparingar och skattehöjningar aviseras på många håll. De redan höga ekomatsmålen gör redan de kommunala matinköpen i Sverige flera miljarder dyrare eftersom ekomaten är 25–65 procent dyrare.

Därtill efterfrågar till exempel de äldre i kommunerna allsidig mat från Sverige och inte ekomat från hela världen.

De vill hellre ha mer husmanskost än dyrare ekomat. Det är politikerna som över deras huvuden beslutar om vilken mat de ska få äta, och det är respektlöst mot både de i äldreboenden och i det vanliga miljövänliga svenska jordbruket att ha en målsättning för ekomaten i offentlig sektor som innebär att man köper in ytterst lite mat från det dominerande miljövänliga vanliga svenska jordbruket.

Regeringens mål på 60 procent ekomat i kommunerna innebär att nästan inget ska köpas in från det fina jordbruk som de flesta svenska bönder bedriver. Detta mål har ingen förankring i riksdagen.

Målet för kommuner och regioner borde givetvis vara att köpa närodlad mat som uppfyller de höga svenska miljö- och djurskyddskraven, kanske 75 procent. En del import är ofrånkomlig av främst grönsaker och frukt och kaffe och fisk och så vidare. Vill man ha ett ekomål ovanpå detta skulle detta kunna motsvara ekomatens andel av maten i Sverige, 10–15 procent, eller kanske lite mer.

När kommunerna ska mäta hur man uppfyller olika samhällsmål får den som köper in mycket ekomat, varav en del från hela världen, med beröm godkänt, medan den som köper 75 procent närodlat från Sverige får underkänt. Så här kan det inte vara, det måste snarast ändras.

Staffan Danielsson

agronom och samhällsdebattör

Läs mer om