Resultatet för 2019 ger Norrköping andrum

Vi gör ett bättre resultat än vi vågade hoppas på, och därför kan vi nu mildra neddragningarna under 2020, skriver kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Neddragningarna kan mildras något, trots att behovet av effektiviseringar inte är över än, skriver Lars Stjernkvist (S).

Neddragningarna kan mildras något, trots att behovet av effektiviseringar inte är över än, skriver Lars Stjernkvist (S).

Foto: Magnus Andersson

Debatt2020-02-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Preliminära siffror visar att Norrköpings kommuns verksamhet gick med ett plus på 100 miljoner kronor under 2019. Lägg sedan till en del andra plusposter och det totala resultatet landar på cirka 200 miljoner kronor. 

Detta redovisas samtidigt som debatten pågår om att vård- och omsorgsnämnden ska dra ner drygt 40 miljoner kronor på demensvården och om att fortsatta neddragningar kommer att behöva göras även nästa år. 

Jag förstår om många känner sig förvirrade. 

Förvirringen minskar förstås inte när Moderaterna ena dagen säger att vi har tömt alla reserver och därför sparar i panik, och sedan nästa dag hävdar att det minsann finns stora reserver att ösa ur. Senast i går argumenterade Sophia Jarl (M) i en debattartikel för att vi borde fokusera mindre på budgetbalans.

Jo, vi har ordning och reda i ekonomin. Resultatet för 2019 visar att det var klokt att dra i bromsen redan under hösten 2018. Därför gör vi ett bättre resultat än vi vågade hoppas på, och därför kan vi nu mildra neddragningarna under 2020. 

Vi i Kvartetten föreslår därför att vård- och omsorgsnämnden tillförs ytterligare 20 miljoner kronor och att tekniska nämnden får tre miljoner extra.

Resultatet är förstås glädjande, men det betyder inte att faran är över. För alla svenska kommuner väntar fortfarande några svåra år. Därför har vi i Norrköping tagit fram en långsiktig plan för att klara ekonomin och trygga välfärden i Norrköping. 

När vi i höstas antog planen var i stort sett alla partier ense om att vi på sikt behöver ha ett plusresultat på i storleksordningen 200 miljoner kronor per år för att klara verksamheten och avsätta tillräckligt med pengar till investeringar.  2019 blev ett bättre år än vi befarade, men överskottet hamnade trots allt bara på den nivå där vi långsiktigt bör ligga. Godkänt resultat alltså, men inte mer än så. 

För de kommande åren kommer som sagt fortfarande att vara krävande. Trots neddragningar klarar vi inte att avsätta så mycket pengar till investeringar som vi egentligen borde. Visst, under några år är det inga stora problem eftersom vi har samlat i ladorna. Vi kan ta av våra reserver. Men inte hur länge som helst, och därför måste vi fortsätta att ta ansvar för ekonomin. 

Resultatet för 2019 ger oss ett visst andrum. Vi kan som sagt mildra neddragningarna något, trots att behovet av effektiviseringar inte är över än. Samtidigt fortgår arbetet med bygga bort kön till våra LSS-boenden och att förbättra betygsresultaten i våra skolor med oförtruten kraft. Den positiva utveckling som vi ser där kommer inte gratis, utan är en följd av tuffa prioriteringar där det ekonomiska ansvaret kommer fortsätta att väga tungt. 

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping