Arbetslösheten i Norrköping fortsätter att öka och ligger betydligt högre än riksgenomsnittet. Särskilt oroande är att långtidsarbetslösheten också stiger, vilket innebär att fler fastnar i en utsatt situation utan egen försörjning. Detta är en mycket allvarlig utveckling.
När kvartetten senast styrde Norrköping lyckades vi år efter år sänka arbetslösheten mer i kommunen än i riket som helhet, även om vi utgick från en högre nivå. Med anledning av bland annat konjunkturen och förändrad samhällstrend under det senaste året har den positiva trenden planat. Den senaste tiden har kommunen ökat insatserna och jobbat målmedvetet men det gäller att vi nu växlar upp och genomför riktade insatser för att fler ska komma i arbete och att utbildningsinsatserna bättre matchar arbetsmarknadens behov.
Från kompetensförsörjningsnämndens sida satsar vi på flera åtgärder för att fler ska kunna gå från arbetslöshet till egen försörjning. Vi investerar tre miljoner kronor i arbetsförberedande insatser för att hjälpa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att närma sig egen försörjning. Det handlar om individanpassat stöd och förbättrade vägar in i arbetslivet. Samtidigt är bristande kunskaper i svenska ett stort hinder för många att få arbete. Kvartetten har därför beslutat att införa högre krav på språkkunskaper för att arbeta inom välfärden. För att möta detta arbetar vi nu med att kombinera språkutbildning med yrkesutbildning samt att införa SFI för föräldralediga.
Parallellt med den ökande arbetslösheten råder det brist på kompetens inom många yrken. Därför utvecklar vi vuxenutbildningen och riktar utbildningar tydligare mot bristyrken. Vi har redan fått flera nya YH-utbildningar godkända, vilket kommer att bidra till en bättre matchning mellan utbildning och arbetsmarknadens behov. Ett konkret exempel är transportutbildningen på Bråvallagymnasiet, där vi skapar ett yrkescampus där gymnasieskolan, vuxenutbildningen och YH-utbildningar samverkar. Genom att samordna gymnasie- och vuxenutbildning inom industri och transport på Bråvallagymnasiet skapar vi en mer effektiv och hållbar utbildningsstruktur som möter branschens efterfrågan på kompetens.
Genom att organisera utbildningarna på ett mer samordnat sätt får vi en långsiktig lösning för Bråvallagymnasiet och kan samtidigt nyttja våra lokaler och resurser på ett mer effektivt sätt. På så sätt säkerställer vi att utbildningarna håller hög kvalitet och anpassas efter arbetsmarknadens behov. Transportbranschen och industrin har själva efterfrågat att kommunen utbildar arbetskraft, eftersom kompetensbristen är stor. Här har vi en möjlighet att minska arbetslösheten och samtidigt möta branschens behov.
Alla som kan arbeta ska arbeta. Det är vår skyldighet att se till att invånare i Norrköping ges möjligheten att hamna på arbetsmarknaden. Arbetslösheten ska minska, och fler ska ha en trygg inkomst genom eget arbete.
Alexander Winge (S), Ordförande för kompetensförsörjningsnämnden, Norrköping
Kay Andersson (C), Andra vice ordförande för kompetensförsörjningsnämnden, Norrköping
LM Cederblad (KD), Ledamot i kompetensförsörjningsnämnden, Norrköping
Ann-Christine Kobusinski Ehn (L), Ersättare i kompetensförsörjningsnämnden, Norrköping