Sämre vatten i Norrköping än Finspång

Att överlåta ansvaret för vår vattenförsörjning till en annan kommuns bolag innebär att vi lägger alla ägg i samma korg.

Vårt eget dricksvatten från Bleken, som har betydligt lägre halter av miljögifter, skriver Torgny Maurer med flera.

Vårt eget dricksvatten från Bleken, som har betydligt lägre halter av miljögifter, skriver Torgny Maurer med flera.

Foto: Linnéa Hellqvist

Debatt2025-01-21 08:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett tidigare debattinlägg lyfte vi fram hur ogenomtänkt förslaget om Finspångs framtida vattenförsörjning är. Trots detta driver kommunledningen frågan framåt i snabb takt och verkar ovilliga att ge frågan den uppmärksamhet den förtjänar innan beslutet fattas. Att överlåta kontrollen över kommunens vattenförsörjning till ett kommunalt bolag i Norrköping, enbart av ekonomiska skäl, är inte bara kortsiktigt – det är också samhällsfarligt.

Vi identifierar tre allvarliga problem med detta förslag:

1. Försumbar ekonomisk vinst

Enligt de beräkningar som gjorts skulle kostnaden för ett nybyggt, eget vattenverk endast vara marginellt högre än att ansluta till Norrköping. Att prioritera kortsiktiga ekonomiska vinster framför långsiktig kontroll och säkerhet är därför ett svagt och ohållbart argument.

2. Sämre vattenkvalitet och miljörisker

Området runt Glan har en historik av miljöföroreningar, bland annat från den gamla flygflottiljen F13 på Bråvalla – något som uppmärksammats i flera artiklar i NT. PFAS/PFOS-ämnen (poly- och perfluorerade ämnen) har förorenat marken och utgör ett allvarligt orosmoment i Norrköping. Dessa giftiga ämnen, som är samlingsnamn för över 5000 kemiska ämnen, misstänks bland annat vara cancerframkallande och reproduktionstoxiska. De härrör exempelvis från brandskum som använts vid brandövningar på Bråvalla.

Till detta tillkommer utsläpp från flera samhällen och industrier runt Glan, inklusive Finspångs avloppsreningsverk och stora mängder orenat dagvatten. Detta vatten ska sedan renas i Borgs vattenverk och transporteras i rör på Glans botten till Finspångs medborgare – i stället för vårt eget dricksvatten från Bleken, som har betydligt lägre halter av miljögifter.

3. Bristande beredskap och säkerhet

Vid kris eller konflikt är tillgången till dricksvatten avgörande. Att överlåta ansvaret för vår vattenförsörjning till en annan kommuns bolag innebär att vi lägger alla ägg i samma korg. Vad händer om Norrköpings kommun prioriterar sina egna medborgare i en krissituation?

Utan ett eget vattenverk står Finspång utan reservkapacitet, vilket riskerar att lämna våra medborgare utan vatten – ett helt oacceptabelt scenario. Dessutom ökar risken för IT-störningar och cyberattacker när vårt system kopplas samman med Norrköpings IT-nätverk.

Vi Sverigedemokrater är det enda partiet i Finspång som tydligt motsätter oss detta förslag. Vi anser att kommunen måste behålla kontrollen över sin vattenförsörjning för att garantera långsiktig säkerhet och kvalitet för våra invånare.

De övriga partierna har valt att ignorera frågan och prioriterar andra saker. Vi uppmanar därför Finspångs invånare att ställa frågan till era lokala politiker: Hur kan ni försvara ett beslut att ge upp kontrollen över vårt dricksvatten?

Torgny Maurer, Kent Sepic, Pia Bågenholm, Arne Gunnarsson, Kai Hallgren och Irina Sedova

Samtliga Sverigedemokraterna Finspång