Sänk arbetsgivaravgiften för unga i Östergötland

Resultatet av besöksnäringens minskande marginaler ser vi nu med konkursrekord för restauranger över hela landet.

En av de branscher som välkomnar många till sitt första jobb är besöksnäringen, skriver Thomas Hallgren med flera.

En av de branscher som välkomnar många till sitt första jobb är besöksnäringen, skriver Thomas Hallgren med flera.

Foto: Victor Bomgren

Debatt2025-03-25 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få sitt första jobb är en avgörande milstolpe i livet. Det innebär inte bara en inkomst – det är en nyckel till självständighet, erfarenhet och en möjlighet att bidra till samhället. Ett arbete skapar framtidstro, ett sammanhang och en chans att utvecklas. Att tjäna sina egna pengar ger en frihet att fatta egna beslut, oavsett om det handlar om att flytta hemifrån, studera vidare eller spara inför framtiden.

Tyvärr är det första jobbet något många bara kan drömma om. Sverige har idag den högsta arbetslösheten på 25 år enligt SCB, med en halv miljon människor som går utan arbete. Särskilt drabbade är unga.  

I Östergötlands län står hela 9 procent av alla unga utan arbete, enligt Arbetsförmedlingen. I vissa kommuner i länet är läget särskilt akut. I Motala är ungdomsarbetslösheten 12 procent, följt av Boxholm och Norrköping med 11,3 respektive 10,7 procent. Antalet lediga sommarjobb i Östergötlands län har dessutom minskat med hela 35 procent på två år. Dessa siffror speglar ett växande utanförskap som måste brytas. 

För att bryta den negativa trenden krävs omedelbara åtgärder. Något som snabbt skulle göra skillnad är att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Det skulle göra det lättare för fler företag att anställa unga och ge dem den viktiga första erfarenheten i arbetslivet. En sänkning av arbetsgivaravgiften skulle också ge företag större möjlighet att behålla sin nuvarande personal och/eller att ge dem som redan jobbar möjlighet att jobba fler timmar.

Regeringen har sedan 2022 höjt arbetsgivaravgiften två gånger och idag är den nästan dubbelt så hög som genomsnittet i OECD-länderna. Ett lämpligt första steg vore att återställa höjningarna som gjorts och återinföra sänkt arbetsgivaravgift för unga upp till 23 år.

En av de branscher som välkomnar många till sitt första jobb är besöksnäringen. Här får de sin första arbetslivserfarenhet, lär sig arbetslivets normer och bygger det självförtroende som krävs för att växa som individ. I dag utgör unga under 26 år en tredjedel av arbetskraften i besöksnäringen, jämfört med cirka 10 procent i övriga branscher.

Besöksnäringen är en personalintensiv bransch, och arbetskraftskostnaderna utgör ofta den största utgiften för företagen. Regeringens höjningar av arbetsgivaravgiften har ökat kostnaderna för branschen ytterligare, med över en miljard kronor per år. Samtidigt kämpar man med höjda hyror, stigande inköpspriser och en osäker konjunktur där många hushåll håller hårdare i plånboken.

Dessutom måste många företag nu återbetala skatteanstånden från pandemiåren. Här skulle individuella återbetalningsplaner kunna rädda många jobb och livskraftiga företag.

Resultatet av besöksnäringens minskande marginaler ser vi nu med konkursrekord för restauranger över hela landet. De företag som överlever tvingas ofta till åtstramningar och uppsägningar.

En sänkning av arbetsgivaravgiften för unga skulle innebära att företag i besöksnäringen i stället skulle kunna växa och välkomna in fler på arbetsmarknaden. Det skulle öppna dörrar till restauranger, hotell och djurparker över hela Östergötland och ge unga en verklig chans till det där viktiga första jobbet.

 

Thomas Hallgren, krögare, Östgöta Kök, Norrköping
David Halldén, vd Elite Hotels – Elite Grand Hotel, Norrköping
Mikael Åhrberg, hotelldirektör Söderköpings Brunn
Jonas Siljhammar, vd Visita