Viktigt att utreda digitaliseringsskandalen ordentligt

Det är angeläget att styret i Norrköping begär omprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen i digitaliseringsskandalen från 2019.

Att samla in ytterligare information via förhör är av stor vikt för att ha möjlighet att styrka misstankar mot inblandade personer, skriver sverigedemokraterna Jonny Modigh och Christopher Jarnvall angående digitaliseringsskandalen 2019. Arkivbild.

Att samla in ytterligare information via förhör är av stor vikt för att ha möjlighet att styrka misstankar mot inblandade personer, skriver sverigedemokraterna Jonny Modigh och Christopher Jarnvall angående digitaliseringsskandalen 2019. Arkivbild.

Foto: Thomas Möller

Debatt2023-04-09 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna står bakom Borgerlig samverkan i detta, något som kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) gick ut med i dagarna. Det handlar enligt uppgift om någonstans mellan 30 och 200 skattemiljoner som har gått förlorade.

För Norrköpings skattebetalare samt för att undvika vidare spekulationer är det viktigt med en omprövning av ärendet. Säkerhetsavdelningen hade gjort en omfattande intern utredning som överlämnades till polismyndigheten. Polisen avdelade lokalt två personer på halvtid som skulle handlägga fallet. Och där stannade det. Enligt medieuppgifter har utredningen därefter skötts styvmoderligt utan särskilt långtgående utredningsåtgärder – som till exempel att hålla förhör.

Att samla in ytterligare information via förhör är av stor vikt för att ha möjlighet att styrka misstankar mot inblandade personer. Kan misstankar inte styrkas, kan man inte heller följa pengarna via inhämtning från de misstänktas konton. Då har inte heller åklagaren något att förhålla sig till om denne vill försöka leda ärendet till åtal.

Det verkar följaktligen finnas fog för att återigen öppna ärendet och titta på det med nya ögon. Vi förutsätter i så fall att man denna gång handlägger det hela vid Ekobrottsmyndigheten, en enhet som har både kunskap och erfarenhet av att hantera fall av denna beskaffenhet.

Kommuninnevånarna i Norrköping har rätt att få veta var deras skattemedel hamnar. De har också rätt att kräva omprövning från våra myndigheter, då det finns fog för detta. Dessutom finns i detta fall – det har framkommit i media – en hel del frågetecken kring hur det förra politiska S-styret i Norrköping agerade i digitaliseringshärvan. Det bör också utredas. Gör om, gör rätt.