Svar till Andersson (S), Strandhäll (S) och Carvalho (S) 2017-01-19.
Kristdemokraterna har under lång tid medverkat till att sänka skatten för pensionärer och nu föreslår vi att steget tas fullt ut och skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer tas bort helt. Pension bör betraktas som uppskjuten lön och bör således beskattas lika som arbetsinkomst.
Andersson, Strandhäll och Carvalho skriver att alliansregeringen var inriktad på att sänka skatter. Det stämmer att alliansregeringen sänkte skatter för att gynna fler jobb och för att det skulle löna sig bättre att arbeta. Men det var inte bara för löntagare vi sänkte skatten utan även för pensionärer. Före 2006 lönade det sig ofta inte att arbeta jämfört med att leva på ersättningar. När Kristdemokraterna tillträdde i regeringen, tillsammans med M, L och C, stod stora grupper permanent utanför arbetsmarknaden. Därför genomförde alliansregeringen flera jobbreformer där jobbskatteavdraget var den förändring som gjorde det väsentligt mer lönsamt att arbeta. Fokus låg på att bryta utanförskapet för de som stod utan arbete ñ vilket också är centralt för att klara framtidens pensioner. Därför fick inte pensionärer initialt del av skattelättnaden för löntagare. Men Kristdemokraterna säkerställde därefter att skatten sänktes hela fem gånger med över 16 miljarder för pensionärerna ñ med tonvikt på de allra lägsta pensionerna.
Vi Kristdemokrater har målmedvetet arbetat med att sluta skattegapet mellan pension och arbetsinkomst medan Socialdemokraterna, trots storslagna vallöften, endast genomfört en enda blygsam skattelättnad för pensioner hittills. I S-regeringens senaste budget uteblev skattelättnader för pensionärer tyvärr helt. I Kristdemokraternas budgetalternativ föreslog vi däremot förstärkningar av pensionärernas ekonomi med 5,7 miljarder:
• - borttagen särskild löneskatt för äldre
• - fördubblat jobbskatteavdrag redan från 64 år
• - höjt bostadstillägg med 300 per månad för sammanboende och 500 för ensamstående
• - skattesänkning
Nu förstärker vi satsningarna på pensionärernas ekonomi genom en reform som helt tar bort skillnaden i beskattning mellan lön och pension ñ vilket exempelvis innebär att en pensionär med en pension på 18000 kr får 463 kr mer i plånboken/månaden. Det är en omfattande reform som vi föreslår finansieras genom en momshöjning om 1%. Vi föreslår detta för att öka sammanhållningen. Att år efter år upprätthålla en skillnad i beskattning mellan löntagare och pensionärer utmanar känslan av rättvisa. Det är en viktig reform för pensionärernas ekonomi, som under lång tid har fått stå tillbaka. Det är hög tid att slopa den så kallade pensionärsskatten.