Svar på ledaren "Dags för SMHI att leva upp till förtroendet" (26/6):
SMHI är expertmyndighet inom väder, vatten och klimat. För oss är det viktigt att vila på en vetenskaplig grund. Vi arbetar utifrån vetenskapliga metoder och resultat från vår forskning granskas av andra forskare världen över för att garantera en hög vetenskaplig kvalitet. Inom klimatområdet utvärderas forskningsläget regelbundet i FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter, där den sjätte cykeln just nu pågår. Det ger oss som myndighet ett gediget kunskapsunderlag att förmedla och samhället ett kunskapsunderlag att förhålla sig till.
Under våren har det pågått en diskussion om användningen av scenariot RCP8,5. Det beskrivs ofta som ”business as usual” vilket betyder fortsatt kraftigt ökande utsläpp från framför allt fossil förbränning. Inom SMHI använder vi RCP8,5 som ett av flera antaganden om möjliga utvecklingsvägar för framtida klimatpåverkan när vi beräknar hur klimatet kan komma att förändras framöver. Hur den faktiska utvecklingen kommer att se ut vet ingen i dag. Länders politiska beslut, näringslivets agerande och hur enskilda individer agerar för att minska utsläppen påverkar klimatförändringen och dess effekter. Utvecklingen beror också på olika processer i klimatsystemet som kan aktiveras eller ändras när klimatet förändras, liksom även möjlig användning av tekniker för att fånga in koldioxid från atmosfären.
Genom att visa på bredden av möjliga utvecklingsvägar ger vi beslutsfattare på flera nivåer, både nationellt och lokalt, ett beslutsunderlag som de får möjlighet att värdera och utifrån en riskbedömning i sin verksamhet använda för beslut. Det kan gälla utformningen av nationell klimatpolitik eller anpassningsåtgärder som krävs för att skydda samhället mot de risker som ett förändrat klimat kan föra med sig, till exempel höjda havsnivåer. Här pekar för övrigt den nationella strategin för klimatanpassning på att prioritera robusta åtgärder som fungerar under ett spann av möjliga framtida scenarier vilket också innebär att ta höjd även för händelser som har mycket låg sannolikhet, men stor inverkan. Genom vårt nationella kunskapscentrum för klimatanpassning samverkar vi aktivt med myndigheter och andra samhällsaktörer i dessa frågor.
Jag välkomnar gärna Jakob Styrenius till SMHI för att berätta mer om det vi vet om hur klimatet förändras och hur vi arbetar på en vetenskaplig grund.
Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI