Städa haven från gamla synder

Plast i haven.
Plast är ett direkt hot mot fåglar och djur och oss människor via näringskedjan, skriver miljöpartisterna Margareta Fransson och Evelyn Chaparro.

Plast i haven. Plast är ett direkt hot mot fåglar och djur och oss människor via näringskedjan, skriver miljöpartisterna Margareta Fransson och Evelyn Chaparro.

Foto: Junge, Heiko

Debatt2017-10-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har levt som att inget vi gör kan påverka haven. Vi har trott vi kan dumpa avfall i havet och det kommer försvinna. Vi har trott vi kan fiska hur mycket fisk som helst, för det kommer alltid finnas fisk. Men nu kommer notan. Om vi inte vänder utvecklingen riskerar vi 2050 ha mer plast än fisk i haven.

Miljöpartiet i regeringen har tagit täten i arbetet för att rädda haven, i Sverige och globalt, och vill städa upp även i Östergötland. I juni stod Sverige och Fiji ordförande för FN:s globala havskonferens i New York, det största mötet någonsin för att rädda haven. I samband med konferensen presenterade regeringen 26 åtaganden för hållbart fiske, rena hav och minskad havsförsurning. Nu fortsätter MP denna havsoffensiv och presenterar en budgetsatsning om 600 miljoner kronor för att rena hav på hemmaplan.

Det finns mycket att städa upp i våra hav.

Ett växande problem är all plast som hamnar i haven och utgör ett direkt hot mot främst fåglar och djur, och mot oss människor via näringskedjan. MP i regering satsar 100 miljoner kronor per år till att få bort plasten i havet.

Ett annat farligt skräp är spökgarn som hänger kvar vid vrak eller driver omkring i vattnet. Det är fisknät som gått förlorade på havsbotten och fortsätter att fiska till ingen nytta. Bara i Östersjön beräknas det finnas 100 mil garn som fångar minst 200 till 300 ton torsk årligen. Redan nästa år vill MP i regering satsa 10 miljoner kronor för att städa upp spökgarnen.

Gamla fartygsvrak är ett annat stort miljöproblem. Vraken läcker olja och andra miljögifter. Längs Sveriges kuster finns runt 17 000 vrak och cirka 300 är klassade som akut miljöfarliga. Ett utav de 30 värsta miljöbovarna till vrak finns utanför Valdemarsviks kust. Med regeringens satsning kommer vraket Marina vara miljösanerad inom tio års tid.

Ett fjärde miljöproblem finns i näringsämnen vi släpper ut i hav och sjöar som leder till övergödning. Regeringen satsar 260 miljoner kronor nästa år för att återställa våtmarker som kan stoppa tillrinningen av dessa och för att få bort näringsämnen som redan lagrats på botten av sjö och hav.

Läkemedel utgör ett problem. Då man tillverkar, använder eller gör sig av med läkemedel, riskerar läkemedelsrester att komma ut i haven. Dessa hamnar senare i fisk som vi äter. Regeringen lägger totalt 180 miljoner kronor de kommande tre åren på att minska mängden läkemedel som hamnar i miljön.

Miljöpartiet i regeringen gör skillnad för både miljö och människa, både lokalt i Östergötland och globalt. Haven ser inga gränser och hur vi behandlar våra vatten och kuster i Sverige påverkar resten av världen. Det är därför vi nu framför en havsoffensiv och tar täten för renare hav, i världen och i Valdemarsvik.

Miljö