Stoppa planerna på verksamhetsmark vid Jursla

Återigen avser Norrköpings kommun att exploatera värdefull åkermark.

Åkermarken vid Jursla bör inte exploateras som verksamhetsmark, menar Johan Wahrby.

Åkermarken vid Jursla bör inte exploateras som verksamhetsmark, menar Johan Wahrby.

Foto: Privat

Debatt2023-08-29 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu samråder kommunen om en detaljplan för att möjliggöra byggnation av lagerverksamhet med tillhörande vägnät på åkermarken nedanför Jursla. Norrköpings kommuns motivering till exploateringen av jordbruksmarken är områdets goda transportläge samt att kommunen växer och är därmed i behov av verksamhetsmark. Planförslaget innebär att 30 hektar jordbruksmark kommer att utgå. 

Av detaljplanens tekniska PM framgår att marken har väldigt dålig bärighet och grundläggningen kommer bli komplex samt att den framtida dagvattenhanteringen är väldigt svår att lösa. Marken är med andra ord inte lämplig att bebygga. Trots dessa problem väljer Norrköpings kommun att gå vidare med att exploatera åkermark.

Enligt LRF så beräknas årets spannmålsskörd bli 20 procent lägre på grund av torkan i juni. Sverige har historisk varit en exportör av spannmål, men snart kommer produktionen enbart räcka till självhushållning i Sverige. Lägg till kriget i Ukraina som benämns som världens ”kornbod”. 

Vad kommer att hända på sikt med jordbruksmarkens produktivitet på grund av ökade extremväder, brist på utsäde och kommuners exploatering av jordbruksmark för lagerverksamhet?

En del av det svenska civilförsvarets uppgift är att kunna mätta sin egen befolkning. Om alla kommuner tänker som Norrköpings politiker och tjänstemän kommer Sverige att bli ett importland av spannmål och därmed väldigt sårbart. Här måste Norrköpings kommun ta sitt ansvar.   

Just nu pågår ett parallellt samråd gällande Norrköpings kommuns nya översiktsplan. I den samrådshandlingen så står följande: ”Bebyggelse ska lokaliseras så att brukningsvärd jordbruksmark undviks. Det är viktigt att ta hänsyn till brukningsvärd jordbruksmark för att fortsätta främja areella näringarna och självförsörjning. Brukningsvärd jordbruksmark och värdefull skogsmark ska endast prövas för exploatering i sista hand”. Mål, värderingarna och arbetssätten som beskrivs i samrådshandlingen för den nya översiktsplanen speglar inte Norrköpings kommuns verkliga arbetssätt med samhällsplanering. Jordbruksmark offras för nyetablering av lagerverksamhet.

När den fördjupade översiktsplanen för Åby-Jursla var utställd för granskning gjorde boende i Jursla en protestskrivelse till politiker och tjänstemän i Norrköpings kommun gällande att åkermarken avsågs exploateras i Jursla. Skrivelsen undertecknades av 140 boende. Nu behöver Norrköpings kommun göra en förnyad omvärldsanalys. Tankarna som gällde när den fördjupade översiktsplanen antogs gäller inte idag. Samhällskontorets uppdrag med detaljplanen ska dras tillbaka så att jordbruksmarken bevaras.