Vi har i dagarna kunnat läsa om lätta lastbilar, fordon som ska väga upp till 3,5 ton, men ändå haft mer än 400 procents överlast. Det finns mycket att säga om detta men sammanfattningsvis är det både oacceptabelt och olagligt. Polisen, främst i södra Sverige, har uppmärksammat vad som tycks vara en ny trend; lätta lastbilar med alldeles för mycket last i förhållande till fordonets kapacitet.
Sveriges Åkeriföretags medlemmar välkomnar all sund konkurrens. Men när det kommer till fultransporter så finns väldigt lite förlåtelse. Med överlast följer direkta faror: Svårigheter att väja eller bromsa, risk att tippa i kurvor och konkurrensvidrig verksamhet med uteblivna skattekronor till vår gemensamma välfärd. Det är klart billigare att köra lätt lastbil. Bland annat behöver ägarna inte använda färdskrivare, betala vägavgifter samt inte ha gemenskapstillstånd enligt EU-förordning 1072, regler som tunga lastbilar omgärdas av.
Det talas ibland i politiska sammanhang om att stadsmiljöer främst ska vara till för små, lätta lastbilar och klimatsmarta transporter. Det är i sig sunt. Men konsekvenserna är att kontrollen blir sämre, mångdubbelt antal transporter behövs, trängseln ökar och därmed också minskad trafiksäkerhet om det inte görs på rätt sätt. Det finns bra lösningar även för stora lastbilar, där fossilfrihet, tysta fordon och nattleveranser är några nycklar till framgång och där trafikslag kompletterar varandra.
Vi som branschorganisation befinner oss just nu på en landsomfattande utbildningsturné på 11 orter i Sverige. Syftet är att utbilda transportköpare, främst offentlig sektor, i hur man köper en sund transport och vad som kännetecknar denna. Dessutom har vi gjort en analys av den offentliga transportmarknaden eftersom de sätter normen och ska ta samhällsansvar. Örebro läns landsting (76 procent) och Svenljunga kommun (94 procent) utmärker sig i positiv bemärkelse genom att köpa merparten av sina transporter av Fair Transport-företag som skrivit under ett åtagande att köra trafiksäkert, miljösmart och ta socialt ansvar. Vår förhoppning är att andra ska följa efter och sätta en ny standard för hur allt från rättvisemärkt kaffe till sophantering sköts på bästa möjliga sätt. Det är dags att göra medvetna transportval.