Textilindustrin är en riktig miljöbov

Det går åt enorma mängder vatten för att odla bomull. Det går åt enorma mängder vatten, och kemikalier för att färga våra textilier.

Det finns undersökningar som visar att medelsvensken använder varje plagg i genomsnitt 17 gånger, enligt skribenten.

Det finns undersökningar som visar att medelsvensken använder varje plagg i genomsnitt 17 gånger, enligt skribenten.

Foto: SUVAD MRKONJIC/TT

Debatt2020-09-25 05:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går dessutom åt en väldig massa arbetstimmar för att producera alla de textilier vi tror att vi behöver. Framförallt gäller det den störtvåg av väldigt billiga kläder som säljs till priser som egentligen är fantasisummor. Det borde inte gå att köpa en t-tröja för 50 kr. Inte ens bomullen till den tröjan kan plockas så billigt.

Det finns undersökningar som visar att medelsvensken använder varje plagg i genomsnitt 17 gånger. Eftersom jag använder mina kläder tills de nästan faller sönder, i åratal, och jag vet att många gör som jag, måste det alltså finnas ganska många människor som bara använder sitt nyinköpta plagg en eller två gånger, eller kanske inte alls. Det visar på hur skev prisbilden egentligen är.

Vi slänger otroligt mycket textilier, inte bara kläder. Det mesta av dessa eldas upp och blir till energi. Det är ett sätt att hantera problemet, men det är bara det tredje bästa.

Hittills har det mesta av alla dessa textilier inte kunnat materialåtervinnas på ett effektivt sätt. Nu under hösten ska det dock starta en anläggning i Malmö som med optisk läsning ska kunna sortera textilierna efter färg och fiber. Det ska alltså äntligen kunna gå att effektivt dela upp den insamlade textilen i olika fraktioner som kan gå till antingen, möjligheten att göra ny fiber, och med det, möjlighet att göra nya textilier, eller att göra något helt annat av den, t.ex isolering.

Allra bäst för naturen är givetvis att vi återanvänder kläderna eller gardinerna, eller vad det nu är, så många gånger som möjligt, men näst bäst är att göra nya fibrer av de gamla. Det här kommer att bli ett viktigt steg framåt för vårt gemensamma arbete att minska mängden jungfrulig råvara och använda de material som redan är i omlopp. Ett viktigt steg mot en cirkulär ekonomi även för textilier. Det skulle kunna bli en riktig seger för Sveriges innovationskraft då denna anläggning faktisk är först i världen. 

Samtidigt som den automatiserade urskiljningen ersätter den manuella kan nya marknader kring returfiber etableras, då det kommer att finnas en ny råvara. 

Det här är bra för alla. För miljön, för arbetsmarknaden, för ekonomin och för människorna.