Var går gränsen för anständig hemtjänst?

Hur många tycker att toalettstädning var tredje vecka är ett lagom intervall? Det undrar vänsterpartisterna Inga-Carin Landerö och Ulf Martin i Söderköping.

Debattörerna kritiserar de nya riktlinjerna för hemtjänstinsatser i Söderköping.

Debattörerna kritiserar de nya riktlinjerna för hemtjänstinsatser i Söderköping.

Foto: Fredrik Jonson/arkiv

Debatt2020-02-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första mars kommer nya riktlinjer för hemtjänstinsatser att införas i Söderköping. Med de nya riktlinjerna sänks normen, vilket betyder att den hjälp och det stöd som en person med hemtjänst kan förvänta sig att få naggas ordentligt i kanten. Det blir helt enkelt mindre och mer sällan. 

Från Vänsterpartiet sa vi nej när förslaget var uppe till beslut i socialnämnden, men de nya riktlinjerna drevs igenom av den borgerliga majoriteten. Efter beslutet har majoritetsföreträdare försvarat de nya riktlinjerna och tonat ned riskerna.

Att inte vilja prata om risker är att gömma undan konsekvenserna. Konsekvenser som riskerar att bli betydande:

Personer som fått beslut om bistånd när det gäller ”städning och rengöring” har fått en betydligt lägre norm och tidsåtgång. Enligt det brev som gått ut till personer med hemtjänst sker städning av toalett numera en gång var tredje vecka i stället för som tidigare varje vecka. Om man ber kan man erhålla ”uppsnyggning” om behov uppstår. Hur många tycker toalettstädning var tredje vecka är ett lagom intervall?

Beträffande ”social samvaro” har tilldelningen minskat från 8 till 4 timmar per månad. Detta när vi vet att ensamhet bland äldre är ett växande problem som kan leda till depression och psykisk ohälsa.

Tillsyn dagtid och kvällstid kommer i första hand att ske via telefon. Med tillsyn via telefon får man naturligtvis kunskap om personen man ringer lever, när och om hen svarar i telefonen. 

Den här punkten kan verkligen kopplas till frågan om vad som är anständig hemtjänst. Det personliga mötet vid en tillsyn är mycket värt för många, även om det är ett kort besök. Fysiska möten är starkt kopplat till hälsa, välbefinnande och trygghet. Dessutom kan man vid ett besök uppmärksamma mycket som inte är möjligt via telefonen, sådant som hastigt uppkommen förändring i hälsotillstånd, exempelvis blekhet, förvirring, yrsel, m.m.

Inköp begränsas numera till dagligvaror och apoteksvaror och är en kraftig försämring. Tidigare har vårdtagare kunnat få hjälp med inköp på Systembolaget, köp av en duschmatta så man inte faller i duschen, ett nagellack som man alltid haft, en rakapparat när den gamla gått sönder osv. 

Man har kunnat lösa enskilda önskemål så länge tiden till inköp räckt till. För vissa är ett glas vin på fredagen livskvalité, och för andra kan ett snabbt stopp på Dollarstore vara avgörande för att få ekonomin att gå ihop. 

Livsglädje, alla dagar! Det är Söderköpings kommuns vision. Det smakar bittert med de försämringar som görs. Så vår fråga till socialnämndens ordförande Boel Holgersson och hennes borgerliga kollegor blir: Var går gränsen för en anständig hemtjänst?

Inga-Carin Landerö (V), ledamot socialnämnden
Ulf Martin (V), ersättare socialnämnden