Vi arbetar aktivt för att utbilda rätt arbetskraft

Sofie Lindén, utbildningschef i Norrköpings kommun.

Sofie Lindén, utbildningschef i Norrköpings kommun.

Foto: Gun Stenehall

Debatt2018-03-31 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Jan Malmberg i NT 22/3

Jag delar Jan Malmbergs åsikter i stort i insändaren "Vi måste utbilda rätt arbetskraft". Skolan har en viktig uppgift att utbilda morgondagens arbetskraft och framtidens arbetsföra invånare. Som Jan skriver är bristen på utbildad arbetskraft redan här, såväl i näringslivet som i offentlig sektor. Vi är alla väl medvetna om bristen på utbildade förskollärare och lärare.

Utbildningskontoret har därför stort fokus på vår egen kompetensförsörjning. Vi måste ha personal som utbildar våra unga kommuninvånare så de har förutsättningar att bli behöriga till vidare studier. Detta arbete handlar om att attrahera, behålla och utveckla vår personal. Vi jobbar till exempel med en öppen dialog där alla medarbetare bjuds in till workshop. Där får de dela med sig av sina erfarenheter och ge förslag på hur vi kan bli attraktivare som arbetsgivare samt hur arbetsbelastningen kan minska för vår personal. Vi arbetar även med en karriärmodell – varje medarbetare ska kunna utvecklas.

I arbetet med eleverna fokuserar vi i varje skola på kvalitetshöjning och framgångsrik undervisning. Våra medarbetare och chefer bedriver ett aktivt kvalitetsarbete för att varje elev ska nå målen, utvecklas och utmanas. Behörighet för vidare studier ger möjlighet för var och en att välja utbildningsväg. Studie- och yrkesvägledningen är en del i att skapa förutsättningar för ett klokt val.

Inom utbildningskontoret har vi under det senaste året också ökat näringslivssamarbetet. Här ser vi stora fördelar av ett ömsesidigt arbete och ansvar. Att som elev redan i skolan få möjlighet att få kontakter i näringslivet är extra viktigt för elever vars föräldrar inte är inne på arbetsmarknaden. Tillgång till praoplatser för högstadieelever, arbetsplatser för arbetsförlagt lärande för våra gymnasieelever samt lärlingsplatser, mentorer och förebilder inom universitetet är ett viktig gemensamt åtagande och utvecklingsområde.

Så ja Jan, vi måste anstränga oss mycket mer, ställa krav och bli mycket bättre tillsammans.

Arbetsmarknad