Vi måste tro på människor och ge dem möjligheter

Det finns en historia, huruvida den är sann eller ej vet vi inte, att Zlatan Ibrahimovic var 14 år första gången han såg havet.

När moderaterna vill bygga mentala murar och öka det sociala avståndet vill vi socialdemokrater riva dem och skapa möjligheter för alla att bo, studera, arbeta och utvecklas i Norrköpings kommun, skriver Maria Sayler Benham och Willy Flores.

När moderaterna vill bygga mentala murar och öka det sociala avståndet vill vi socialdemokrater riva dem och skapa möjligheter för alla att bo, studera, arbeta och utvecklas i Norrköpings kommun, skriver Maria Sayler Benham och Willy Flores.

Foto: Susanna Beskow Norgren/Emma-Sofia Olsson

Debatt2022-08-31 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Zlatan, född och uppvuxen i Malmö - där det aldrig är långt till havet oavsett var du befinner dig - höll sig enligt historien i sitt uppväxtområde Rosengård. 


Historien säger något om avstånd och om klass. Att det många gånger inte är avståndet i meter utan det mentala eller sociala avståndet som spelar roll. 

Moderaterna i Norrköping vill lägga ner biblioteksfilialen i Mirum-galleria med motiveringen att det inte är så långt från Hageby till Stadsbiblioteket och det är dessutom ännu längre för Lindöborna till ett bibliotek. Klassperspektivet saknas helt i moderaternas analys.

När moderaterna vill bygga mentala murar och öka det sociala avståndet vill vi socialdemokrater riva dem och skapa möjligheter för alla att bo, studera, arbeta och utvecklas i Norrköpings kommun. 

Vi socialdemokrater tror på alla människors förmåga att lyckas. Vi vet att ibland kan det sociala avståndet vara större och den sociala muren högre än avståndet i meter. Det är avstånd som vi socialdemokrater vill överbrygga. Vi vet att ett bibliotek kan vara nyckeln ut i världen för den som inte har möjlighet att resa. Vi vet att böcker kan öppna nya världar och ge tillgång till nya språk och ja, till ett nytt liv. 

Socialdemokraterna i Norrköping vill att människors möjlighet till klassresor ska vara nära. Inte en längtan långt bort. 
Vi vill att alla människor ska kunna ta steget från ett skede i livet till ett annat och att alla barn ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar. 

Vi vill att alla barn som växer upp i Norrköping får möjlighet att se sina föräldrar gå upp på morgonen och ta cykeln till arbetet. För att lyckas måste verktygen finnas nära. Då måste skolan i varje stadsdel vara i världsklass. Böckernas värld ska finnas nära. I varje bostadsområde ska det finnas möjlighet till en aktiv fritid i form av fritidsgårdar, musikföreningar eller en idrottsförening. Det ska gå snabbt att lära sig svenska och komma ut i arbetslivet. Alla bostadsområden ska vara trygga där barn kan gå ut och leka och föräldrar vågar låta barnen gå själva till skolan. 

Om alla ska få möjlighet att lyckas måste vi tro på människor och ge dem möjligheter.

Människors förutsättningar skiljer sig åt och därför måste också insatserna variera. Moderaterna vill ta bort en stor del av de extrapengar som går till skolor ni utsatta områden med motiveringen ”satsa på kärnverksamheten”. Satsningar på barn i utsatta områden är enligt moderaterna inte kärnverksamhet utan något som kan villkoras. 

Vi socialdemokrater anser att de skolor och de elever som har de allra tuffaste förutsättningarna också ska ha mest resurser. Just därför att uppförsbacken där är som brantas.

Grunden för att bli en självförsörjande vuxen är en lyckad skolgång. Därför kommer vår första, andra och tredje prioritering alltid att vara skolan. Alla barn ska ha rätt till en bra och trygg skolgång med behöriga lärare. När du har det tufft ska du alltid få hjälp och stöd. Samhällets insatser ska aldrig vara långt borta.

 
Vi socialdemokrater vill bryta segregationen. Vi vill ha blandade bostadsområden där villor och hyresrätter samsas på samma gata och där barn från olika miljöer och bakgrunder möts i skolan och i föreningslivet. Nyrekryteringen till kriminella gäng och andra destruktiva sammanhang måste stoppas. 

Samhällets gemenskap måste alltid vara starkare och mer lockande än gängets. Då måste alla känna sig välkomna i samhället utan att mötas med rasism och segregation. Då får det inte finnas något vi och dom- bara vi. Då måste det finnas ett samhälle som välkomnar, som skapar möjligheter och som ger alla barn ljusa framtidsutsikter.