Våra krav på hänsyn vid havsbaserad vindkraft

Efterfrågan på förnybar fossilfri el är stor och kommer att öka.

Uppdatering: Bilden är ett exempel på hur en vindkraftspark kan se ut, den är inte en visualisering av de planerade vindkraftsverken vid Långgrund.

Uppdatering: Bilden är ett exempel på hur en vindkraftspark kan se ut, den är inte en visualisering av de planerade vindkraftsverken vid Långgrund.

Foto: Iberdrola

Debatt2023-08-23 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler vindindustriområden kommer att byggas. Under det senaste decenniet har elen från vindkraft ökat tiofaldigt, och landbaserad vindkraft har varit normen. Nu projekteras för vindkraft till havs, och åter hörs ropen om ”inte på vår bakgård”. Vi stöder havsbaserad vindkraft – men ställer också krav.

Östergötland ligger i bottenligan vad avser produktion av el genom vindkraft. Endast sex procent av elproduktionen i jämförelse med vad som konsumeras i länet kommer från vind, visar statistik från Energimyndigheten. På senare tid har intresset för elproduktion genom vindkraft till havs ökat, och länet berörs av två aktuella projekt med havsbaserad vindkraft, Långgrund 1 och Långgrund 2.

Avgränsningssamrådet presenterade tidigare i år ett förslag på totalt 182 verk i Östersjön, bland annat utanför våra kuster.

Naturskyddsföreningen ställer sig i grunden positiv till utbyggnad av vindkraft, även den havsbaserade. Såväl till lands som till sjöss kopplar vi dock alltid ett antal villkor kring placering och utförande, för att ta hänsyn till växt- och djurliv. Med en korrekt placering och rätt natur- och miljöhänsyn är de negativa effekterna av ny elproduktion i Sverige lägst för vindkraft. Vindkraft har mycket låg klimatpåverkan, är konkurrenskraftig och en nödvändig del i utfasningen av fossila bränslen. 

Vid exploatering för havsbaserad vindindustri ska hänsyn tas till Natura 2000-områden, utsjöbankar och viktiga fågelområden. Utbyggnad av vindkraft till havs kan, visar forskning, ge vissa lokala naturpositiva effekter, bland annat om en etablering kombineras med ett stopp för bottentrålning, vilket kan ge goda effekter för bottenlevande djur och inlagring av kol.

Långgrund i Östersjön planeras i närheten av Natura 2000-området Bråviken yttre, vilket innebär att det krävs tillstånd enligt miljöbalken. Vindkraftens utbyggnad får dock aldrig ske på bekostnad av känslig natur och hotade arter. 

Naturskyddsföreningen Östergötland anser därför att följande hänsynskrav ska tillämpas vid havsbaserad vindkraft:
- Vindkraft ska inte byggas i områden som är formellt skyddade, eller i vissa fall i direkt anslutning till dessa
- Vindkraft ska inte byggas i områden med höga naturvärden, till exempel utsjöbankar
- Vindkraft bör undvikas i de för fåglar viktigaste flyttstråken, födosöks- och övervintringsområdena, och där det hotar Östersjöbeståndet av tumlare
- Stor hänsyn bör tas vid utbyggnad av vindkraft i torskens lekområden (kombinerat med kompensationsåtgärder)

Havs- och vattenmyndigheten arbetar just nu med att ta fram nya havsplaner, som presenteras i höst, och som kommer att peka ut var vindkraft till havs kan placeras och är lämpliga. 

Det är samma myndighet som nyligen fått en reducering av sitt anslag med 40 procent, vilket bland annat påverkar den långsiktiga uppföljningen. 

Naturskyddsföreningen har gjort motsvarande kartläggningsarbete. Östergötland behöver ställa om till en högre grad av fossilfria och förnyelsebara energikällor och i högre grad än idag bidra till att uppnå målen för minskad klimatpåverkan. Vindkraft är en av dessa möjligheter. För Naturskyddsföreningen Östergötland innebär detta att vi särskilt kommer att bevaka att full och korrekt naturhänsyn tas vid lokalisering av havsbaserad vindkraft.